latinica  ћирилица
27/06/2015 |  12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Србија мора да истраје у процесуирању злочина

Министар правде Никола Селаковић изјавио је данас да се не само у случају Насера Орића, већ и у неколико претходних случајева, не излази у сусрет захтјевима српских власти за екстрадицију лица која су вршила злочине над Србима и поручио да нико у Србији нема право да одустане од процесуирања тих злочина.

- Ако ме питате зашто је то тако, очигледно да је то рецидив 90-их, да је то однос према нашој држави који се у том дијелу никада није мијењао и питање је када ће се промијенити - рекао је Селаковић.

Србија, додао је министар, не негира злочине које су вршили припадници српског народа који су осуђени или којима се суди, али "систематски наилазимо на ситуацију у којој се негира на сваки помен злочина над Србима".

- Све док постоје ти докази, нико у Србији нема право да одустане од процесуирања тих злочина - поручио је Селаковић.

Упитан како коментарише хапшење Насера Орића и његово изручење БиХ пред обиљежавање страдања у Сребреници, Селаковић је рекао да је то провокација која изазива осећај понижености код њега лично, али и код већине српског народа.

- Онај ко је ово урадио, јесте један дио савременог свијета који се не слаже са гледиштима које ми дијелимо и који не гледа на сваку жртву исто. Можда бих рекао и да је ово једна врста провокације - каже министар.

Он је рекао да се у случају Насера Орића "разговара о човјеку за кога постоје чврсти докази да је својом руком убијао људе и клао, а који се уздиже на пиједестал националног хероја као некога који треба другима да буде узор".