latinica  ћирилица
27/06/2015 |  17:46 | Аутор: СРНА

Позив на опрез због лажног "Соматропина"

Хрватска Агенција за лијекове и медицинске производе /ХАЛМЕД/ позвала је на посебан опрез због сумње да се појавио лажни лијек "соматропин", којим се лијечи поремећај раста код дјеце и замјена је за хормон раста код одраслих.

Постоји сумња да су лажне серије СЦ11255, чији је рок употребе до новембра 2016. године и ЦЛ70711, чији је рок употребе до августа 2017. године. Ове серије означене су на румунском језику, саопштио је ХАЛМЕД.

Позив је упућен фармацеутским велепродајама, апотекама и пацијенатима након што је ХАЛМЕД добио информацију од фармацеутске фирме "Ново Нордиск" да се на тржишту БиХ појавио овај лажни лијек.

Фирма "Ново Нордиск" из Данске провела је истрагу произвођача лијека и утврдила да је ријеч о серијама лијека које тај произвођач није произвео и пустио у продају, те је тако потврдила сумњу да је ријеч о лажном лијеку.

ХАЛМЕД је додатно упозорио пацијенте да посебну пажњу обрате приликом набавке лијекова за лијечење онколошких или других тешких болести, који припадају групи лијекова највише подложних фалсификовању, те да их искључиво набављају из провјерених, овлаштених извора, преносе хрватски медији.