latinica  ћирилица
27/06/2015 |  20:30 | Аутор: РТРС

Свијет у страху од нових напада, евакуација туриста из Туниса (ФОТО и ВИДЕО)

Главна вијест и данас у већини свјетских медија су јучерашњи терористички напади у Кувајту, Француској и Тунису у којима је убијено 67, а рањено више од 200 људи.
Кувајт: Напад на џамију - Фото: Beta/AP
Кувајт: Напад на џамијуФото: Beta/AP

За сва три напада одговорност је преузела терористичка Исламска држава, која је њима најавила крвави рамазан.

Министарство иностраних послова БиХ није добило информацију о томе да међу погинулима и повријеђенима у терористичком нападу у Тунису има држављана БиХ, којима за ову земљу није потребна виза.

Влада Србије одлучила је на данашњој сједници да упути авион којим ће из Туниса бити евакуисани сви српски туристи, који то буду жељели. 

Два највећа британска туристичка оператера послала су десет авиона за евакуацију око 2.500 британских туриста из Туниса. Неке од жртава и рањених били су њихови клијенти.

У нападу испред хотела у Сусу, убијено је 39 туриста- Тунижана, Британаца, Нијемаца и једна Иркиња. Британски премијер Дејвид Камерон јутрос је одржао састанак са највишим представницима владиног националног комитета за ванредне ситуације. Примарне мете на плажи Ел Кантауи у граду Сус били су Британци.

"Као и жртве у Француској и Кувајту, они који су убијени у Тунису били су људи који никоме нису били пријетња, људи који су дошли на одмор. Терористи су намјерно бирали држављане земаља које се залажу за мир, толеранцију и демократију. У модерном свијету нема мјеста за исламске екстремисте и ми ћемо их побиједити”, изјавио је британски премијер Дајвед Камерон.

Премијер Туниса Хабиб Есид, изјавио је да нападач потиче из сиромашног села у централном дијелу Туниса и да никад није путовао ван земље. Идентификован је као Сејфедин Резгуи, а џихадисти га знају под псеудонимом Абу Јахја ел-Кајравани. Наводно се прије напада шетао плажом и шалио с купачима, те је према изјавама очевидаца бирао кога ће убити, док је другима говорио да иду с плаже.

"Кад смо чули пуцњаву, почели смо да бјежимо и некако смо стјерани у ходник, у ћорсокак. Одатле смо могли или да скочимо- а високо је девет метара, или да будемо убијени. Иако рањен, успио сам се сакрити, доћи до собе и забарикадирати се", ријечи су једног британског туристе.

Велики број туриста бјежи из Туниса.

"Веома смо преплашени, јер је Сус око 40-ак километара од мјеста у којем смо ми одсјели. С обзиром на то да терористи за мете траже туристе, више ниједна плажа овдје није сигурна”, уплашено каже једна њемачка туристикиња.

НАПЕТОСТ У ФРАНЦУСКОЈ НАКОН НАПАДА НА ФАБРИКУ ГАСА

Француски премијер Мануел Валс упозорио је да се Француска суочава са могућношћу нових терористичких напада након јучерашњег напада на фабрику гаса недалеко од Лиона у коме је једно лице погинуло.

Валс је рекао да би ово могло да изазове напетост у Француској, домовини највеће муслиманске популације у Европи, те да није питање да ли ће их бити још, већ када.

Француске власти испитују 35-годишњег оца троје дјеце, Јасина Салхија, који се сумњичи да стоји иза терористичког напада.

Послије напада у Тунису, Кувајту и Француској, америчко Министарство за унутрашњу безбједност саопштило је да америчке безбједносне службе треба да буду опрезне и спремне, посебно уочи националног празника, 4. јула.