latinica  ћирилица
27/06/2015 |  20:58 | Аутор: РТРС

Иванић у понедјељак о позиву Томислава Николића (ВИДЕО)

Поводом позива званичника Републике Српске и Србије да предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић, сазове сједницу Предсједништва како би се заузео став према резолуцији о Сребреници, Иванић је за РТРС рекао да ће се о томе изјаснити на прес конференцији коју планира за понедјељак.
Младен Иванић и Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Младен Иванић и Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

Предсједници и премијери Србије и Републике Српске позвали су представнике Срба у заједничким институцијама БиХ да слиједе ставове Републике Српске и штите виталне националне интересе српског народа.

Предсједник Владе Србије, Александар Вучић и амбасадор Руске Федерације у Београду, Александар Чепурин, сагласни су да се Србија и цјелокупан српски народ налазе у тешкој ситуацији када је ријеч о доношењу резолуције о Сребреници. 

Ставови Русије и Србије су јединствени - резолуција неће допринијети помирењу, напротив, само даљем разбуктавању националних страсти и тензија у региону. Предсједник Владе Србије и амбасадор Руске Федерације у Београду сагласни су да се Србија и цјелокупан српски народ налазе у тешкој ситуацији када је ријеч о британској резолуцији. О тексту понуђене резолуције Србија је исказала јасан и недвосмислен став.

,,Таква резолуција није доношена ни пет, ни десет, ни петнаест година од догађаја у Сребреници, и њена политичка мотивисаност води даљој дестабилизацији укупних прилика у региону западног Балкана", изјавио је премијер Србије, Александар Вучић.

О ставу Србије обавијештене су сталне чланице Савјета безбедности, које се још консултују о британској резолуцији. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић, поручио је да Србија не тражи вето на резолуцију, али је истакао да тај документ не доприноси помирењу у региону.

"Ми једноставно сматрамо да све оно што би требало да се ради на овом плану не треба да буде контрапродуктивно, него треба да подстакне процес даљег помирења", рекао је Дачић.

Понуђена британска резолуција је антисрпска, неприхватљива и о томе се мора изјаснити и Предсједништво БиХ, порука је званичника Српске и Србије. Предсједник Србије, Томислав Николић поручио је - није природно да став према Сребреници има Србија, а не и БиХ.

,,Господине Иванићу, закажите седницу Председништва, она ће бити одржана и ако Ви сами дођете, јер ћете имати прилику да на тој седници изнесете свој став. Данас онај ко представља Републику Српску у Сарајеву мора да има став који му налаже Република Српска'', поручио је јуче Николић.

Аналитичари сматрају да представници Републике Српске који сједе у Сарајеву уважавају тај став. Вјерују да ће предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић заказати сједницу, али подсјећају да се на дневном реду може наћи само оно што има консензус.

,,Ја разумем да су они именом позвали Иванића да би се обратили Изетбеговићу, јер Изетбеговић је тај који кочи да се заузме јединствен став. Јасно је да су Иванић и представници РС у Сарајеву против резолуције'', каже аналитичар из Београда Душан Јањић.

Аналитичари сматрају да ова, како су је назвали, посљедња режија британских императора не смије бити усвојена и Предсједништво о томе мора имати став. Милимир Мучибабић сматра да "у овом моменту Иванић има обавезу у односу на Републику Српску и њене органе да то уради и да тај посао стави на сто''.

Драгомир Анђелковић каже за РТРС да не вјерује да Предсједништво БиХ може да дође до јасног става о резолуцији.

"Доћиће до поделе мишљења, али већ и подела говори да то није став БиХ. Да ли ће заказати седницу сувише је рано рећи, али мислим да би било одговорно према српском народу и БиХ'', сматра Анђелковић.

Поручују – Дејтон јасно каже да не постоји обавеза представника у државној заједници да потпуно уважавају ставове ентитета, али одговорност у одбрани виталних националних интереса мора постојати, као и јединствен став – да се понуђена резолуција о Сребреници не смије усвојити.