latinica  ћирилица
27/06/2015 |  21:46 | Аутор: СРНА

Кенијци побједници "Видовданске трке 2015"

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић уручила је вечерас у Брчком медаље најуспјешнијим сениорима учесницима "Видовданске трке 2015" - атлетичарки из Кеније Анђели Ђенесунде Тануи и Кенијцу Биречу Космасу.

Давидовићева је том приликом истакла да је Влада Републике Српске препознала квалитет ове традиционалне спортске манифестације у Брчком.

"Подржали смо ову манифестацију свесрдно и ове године, а то ћемо учинити и догодине. Када је ријеч о организацији, све је било на високом новоу. Гледајући ове такмичаре, омладина спознаје да се вриједи бавити спортом", истакла је Давидовићева.

Атлетичарка из Кеније била је најбржа сениорка на 19. "Видовданској трци" пошто је 10 километара претрчала за 32,47 минута, док је Космас исту дужину уличне стазе савладао за 28,50 минута. Рекорд "Видовданске трке" није оборен ни у мушкој ни у женској конкуренцији.

Друго мјесто у трци сениорки освојила је Кенијка Марта Акено, а треће атлетичарка из БиХ Лусија Кимани.

Сребрна медаља у конкуренцији сениора припала је атлетичару из Мађарске Ласлу Грегору, док се на треће мјесто пласирао његов сународник Томаш Ковач.

Кенијски атлетичар Космас оцијенио је да је трка била изванредна, док је најуспјешнија сениорка рекла да је очекивала бољи резултат, али да се "побједи не гледа у зубе".

У трци задовољства на стази дугој два километра учествовала су 244 такмичара.

Сав новац од уплата такмичара за стартни пакет у трци задовољства организатори "Видовданске трке 2015" намијенили су за лијечење петогодишње Брчанке Марије Ђурђић.

Овогодишња "Видовданска трка", на којој се окупило око 2.000 грађана Брчког и околних мјеста, започела је симпатичном "такмичарском дисциплином" - пузањем 51 бебе на стази од 10 метара, а потом су наступили малишани предшколског узраста који су трчали на 100 метара, док су се пионири разврстани у осам категорија по узрасту такмичили у трци на 200 и 400 метара.

"Видовданској трци" у Брчком присуствовао је и минстар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић који је уручио медаље најуспјешнијим такмичарима у категорији малишана рођених 2007. године.