latinica  ћирилица
28/06/2015 |  13:44 | Аутор: Б92

ФИБА и званично признала АБА лигу

Борд Свјетске кошаркашке федерације (ФИБА) једногласно је признао реорганизовану регионалну АБА лигу на састанку у Будимпешти, јавља Б92.

Састанак владајућег тијела одржан је у главном граду Мађарске, пред финале Европског првенства за жене између Србије и Француске, послије ког су отклоњене све недоумице.

Подсјећамо, ФИБА је у марту повукло признање Јадранској лиги, а као разлог је навело неслагање правила такмичења са генералним статуром и правилником федерацијом.

У међувремену, на састанку у Београду прије мјесец и по дана је договорено да власничка и управљаћла структура од наредне сезоне буде у рукама клубова, али ни послије усвојених примједби није стигло званично признање, пошто је ФИБА жељела да се промијене још неки управљачки и власнички елементи у вези лиге.

Након низа састанака клубова у региону и националних савеза, али и неколико оштрих писама која су стигла из Женеве (ФИБА), заједничким напорима свих клубова и савеза, постигнут је договор у Загребу.

Послије корекција докумената, ФИБА је у петак у вечерњим сатима коначно саопштила да је регионална АБА лига испунила све услове за признање по генералном статуту ФИБА, што је и верификовала у недјељу.

Ово значи да ће клуови из региона и даље моћи кроз регионално такмичење да траже пласман у европска такмичења под покровитељством УЛЕБ – Еволига, Еврокуп – а да не ризикују да њихови национални савези не буду суспендовани и спријечени да учествују на првенствима Европе и свијета.