latinica  ћирилица
28/06/2015 |  17:12 | Аутор: Б92

Ђоковић: Бекер и ја не варамо

Први тенисер свијета Новак Ђоковић демантовао је писање британског "Дејли мејла" да његов тренер Борис Бекер и он "варају".

"Постоји веза између тенисера и тренера и наравно да има момената када Ђоковић погледа ка својој ложи и када му је потребно увјерење да на терену ради добре ствари. Имамо наше начине на које му кажем да ли је добро или лоше, али је све на њему", рекао је Нијемац, а "Дејли мејл" из ове изјаве "извукао" наслов – "Ђоковић у центру варања, Бекер потврдио да користи сигнале".

Комуникација између тренера и играча, популарно названа "коучинг", забрањена је током загријавања и за вријеме мечева на АТП туру.

"Не сматрам да варамо. Тачније, нисам сигуран да то можете баш тако да назовете. Постоји специјални начин, да тако кажем, комуникације. Али, као што сам напоменуо, то је начин на који се међусобно гледате, начин на који 'осјећате' бокс са својим стручним штабом, као и начин на који они доживљавају све што ви преживљавате на терену", рекао је Ђоковић на конференцији за штампу.

Правилима није дозвољен ни "визуелан ни гласовни" вид помоћи, али би било занимљиво видети шта би Енглези имали да напишу о начину на који Тони Надал "савјетује" свог братанца Рафаела.

"Сматрам да је то нешто што нам само даје додатну сигурност и самопоуздање. Није неопходно да ми каже гдје да сервирам или на коју страну противника требам да играм, пошто се то не догађа. Као што сам рекао, у тренутку када погледам ка боксу, ради се о охрабрењу и подршци, то је оно што преовладава тим моментима. Такође, са свим камерама које су уперене према њему, мислим да бисте до сада примјетили да ли би 'волио' да види кик сервис, или слајс на бекенд или форхенд".

За крај, Новак је подвукао да сматра да је комуникација на релацији играч-тренер нешто што се констатно дешава у спорту. С друге стране, на WТА туру је дозвољено тренерима да чак и сиђу на терен како би своје пулене посавјетовали.

"Не можемо се претварати да се то не догађа у тенису. Наравно, постоје ситуације, и то не само код играча из врха, када се то свима догађа. Ово је веома компетитиван спорт. Сами сте на терену, али, наравно, постоје и одређена правила. Исто тако, постоје тренуци када се играч приближи штабу, како би добио који савјет, тако што стави пешкир ближе ћошку гдје се налази његов бокс", истакао је Новак, "Мислим да је све то у реду, докле год постоји одређена граница, али зависи од ситуације до ситуације. На крају, све ово о чему причамо данас зависи највише од судије у столици или супервизора меча, на њима је да одлуче да ли неко крши правила или не. Докле год је то нешто што може да се толерише, да се тако изразим, мислим да не би требало да буде проблема. По мени је то апсолутно у реду".

Није ово ни први, а, очигледно, ни посљедњи пут да Британци покушавају да задају 'низак ударац' Новаку. Најприје су га 'напали' послије пораза Ендија Мареја у финалу Аустралијан Опена почетком године – написавши да Ђоковић глуми повреду – а затим је услиједило полуфинале Ролан Гароса крајем маја, када је истакнуто да је Србин тајм-аутима 'деконцентрисао' ривала прије него што га је поразио.

У међувремену, организатори трећег Гренд слема сезоне објавили су распоред мечева првог дана – када ће Новак Ђоковић, актуелни шампион незваничног првенства свијета у тенису, уз традиционалне почасти отворити програм 129. Вимблдона.