latinica  ћирилица
29/06/2015 |  08:53 | Аутор: СРНА

Гранична полиција БиХ - Замјеник директора осумњичен за ратне злочине над Србима

Замјеник директора Граничне полиције БиХ Зијад Срабовић осумњичен је за ратне злочине над српским цивилима у Лукавцу 1992. године, али Тужилаштво БиХ већ седам година избјегава процесуирање и заташкава тај случај, пише "Прес Република Српска".

Агенција за истраге и заштиту БиХ поднијела је 30. јануара 2008. године Тужилаштву БиХ извјештај о почињеном кривичном дјелу ратног злочина против Срабовића, који је тада био начелник полиције МУП-а Тузланског кантона и још четири лица, али се предмет и даље налази у тужилачким ладицама.

Сипа је поднијела и допуну извјештаја 14. фебруара 2008. године, наводи лист.

Према раније потврђеним информацијама, Сипа је извјештај поднијела против Срабовића који је у току рата био помоћник начелника за безбједност Територијалне одбране Лукавац, ратног начелника општине Лукавац Сеада Хасанхоџића, вође паравојне јединице "Фикина јединица" Рефика Моранкића, командира Војне полиције Сеада Османовића и команданта бригаде ХВО-а Шевалије Танића.

Они су осумњичени по командној одговорности за ратне злочине на подручју Лукавца током 1992. године, односно за убиство пет и малтретирање и злостављање двадесетак цивила српске националности.

У међувремену, Хасанхоџић и Османовић су преминули, док истрага против преостале тројице тапка у мјесту, јер Тужилаштво БиХ упорно избјегава процесуирање, пише лист.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је у јулу 2008. године да је ова институција добила извјештај Сипе, те да је он предат у рад надлежном тужиоцу, али је претходне сриједе одговорио да Тужилаштво БиХ не може давати никакав коментар на ова питања.

Из Граничне полиције БиХ, као ни из Сипе, није било никаквог одговора на питања о Зијаду Срабовићу.

Лист наводи да додатни проблем представља и чињеница да је Савјет министара БиХ на основу извјештаја Независног одбора парламента БиХ у априлу прошле године Срабовића именовао за замјеника директора Граничне полиције, док је замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар у децембру прошле године Срабовићу додијелио сребрену полицијску значку за посебан допринос у ефикасном извршавању задатака.

Поставља се питање како је Срабовић као кандидат за замјеника директора прошао провјеру Сипе која је Савјету министара морала да достави информацију да су њени службеници против њега водили истрагу због сумње да је учествовао у ратним злочинима, напомиње овај дневник.