latinica  ћирилица
29/06/2015 |  09:44 | Аутор: СРНА

Наришкин: Ако се ништа не промијени, ЕУ очекује крах

Ако се ништа не промијени, ЕУ очекује крах и никакве реформе је неће спасити, оцијенио је предсједник Државне думе Русије Сергеј Наришкин.

"Увјерен сам да ЕУ, ако се ништа не промијени, очекује крах. И никакве нове реформе неће је спасити, јер ће свако разумно рјешење поново наилазити на отпор чиновника-марионета који су навикли да раде по наређењу својих прикривених господара и унапријед 'преправљају' одлуке /па чак и процедуре/ у њихову корист", навео је Наришкин у тексту под насловом "Демократија са туђим гласом", у којем пише о томе колико је ЕУ самостална у својој спољној политици и даје оцјену њене политике према Русији.

Наришкин је навео да Европски парламент, на примјер, у питањима у вези са Украјином директно препоручује "тјешњу сарадњу са САД" која се налазе на другом континент.

"Гдје је ту озбиљност законодавца, гдје је његова обавеза да објективно и свеобухватно оцијени чињенице, а не да се додворава пред једном силом? Зар то није очигледан примјер губљења самосталности и раста деградације самог европског интеграционог модела?", упитао је Нарешкин у тексту објављеном у "Росијској газети".

Он види "необичност многих процедура" у ЕУ и наводи примјер жалбе шефа италијанске дипломатије Франка Фратинија да се одлука о санкцијама доносила на нивоу амбасадора и без политичке дискусије или чињеница да у вези са увођењем санкција није тражено мишљење националних парламената, преноси "Спутњик".

Наришкин подсјећа да су земље ЕУ продужиле антируске санкције, упркос "супростављања политици санкција унутра самих европских земаља расте", а "разлог је свима добро познат - континент од њих има само штете".