latinica  ћирилица
29/06/2015 |  13:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска депортовала 40 проповједника због ширења мржње

Француска је у протекле три године, због "проповједања мржње", депортовала 40 страних имама, а само у протеклих шест мјесеци њих 10, изјавио је министар унутрашњих послова Бернар Казнев.
Бернар Казнев - Фото: REUTERS
Бернар КазневФото: REUTERS

Министар је обећао да ће смањити број џамија и проповједника који подстичу мржњу, након прошлонедјељног напада у фабрици гаса у коме је исламиста одсјекао главу свом шефу.

Тај напад, који подсјећа на терористички, други је у шест мјесеци у Француској која покушава да се избори са радикализмом и прикључивањем стотина грађана џихаду у Сирији и Ираку, пренио је АФП.

Сваки ''страни проповједник мржње ће бити депортован'', рекао је Казнев, додавши да је неколико џамија под истрагом због подстицања тероризма, као и да ће, уколико се то докаже, свака од њих бити ''затворена''.

''Депортовали смо 40 проповједника мржње од 2012. Од почетка ове године испитали смо 22 случајева, а око 10 имама и проповједника мржње су протерани'', изјавио је Казнев.

Јасин Салхи (35) признао је током испитивања да је одсјекао главу свом шефа у нападу на фабрику гаса у Француској, пошто је откривено да је послао фотографије себе са одсјеченом главом жртве преко мреже "Вотсап" (WhatsApp) у Канаду.

У петак је пронађен обезглављен мушкарац, а двоје запослених је рањено у нападу у фабрици гаса у Сен Квентин Фалавијеу, недалеко од Гренобла - граду у подножју Алпа на југоистоку Француске.

Нападач је аутомобилом улетио у фабрику и закуцао се у гасни канистер, с циљем да изазове експлозију. Он је затим убио свог надређеног 54-годишњег Ерве Корнара.

Свједоци су навели да је Сали махао заставом Исламске државе, која је касније и пронађена на мјесту злочина, недалеко од обезглављеног тијела.