latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:41 | Аутор: ТАНЈУГ

У Берлину почео састанак о грчкој кризи (ВИДЕО)

У Канцеларској служби у Берлину почео је састанак канцеларке Ангеле Меркел са шефовима и предсједницима посланичких клубова свих странака заступљених у Бундестагу, посвећен драматичној ситуацији у Грчкој, јављају њемачки медији.
Ангела Меркел (photo: Twitter @IrishTimes) -
Ангела Меркел (photo: Twitter @IrishTimes)

Штампа истиче да је Меркел данас рекла да ће, ако пропадне евро, пропасти и Европа и, истовремено, позвала на компромис јер је Грчка суочена са озбиљном кризом након колапса преговора са кредиторима о рјешавању проблема грчког дуга.

"Ако је изгубљена способност за проналажење компромиса, онда је Европа изгубљена. Ако пропадне евро, пропада и Европа", изјавила је Меркелова на обиљежавању 70-годишњице од оснивања њене странке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), а преноси агенција Франс прес.

"Европа мора бити у стању да пронађе компромис, али исто тако мора остати при својим принципима", изјавила је Меркелова, и додала да су петогодишњи напори у борби против кризе ојачали Европу.

Она је, у најдраматичнијем моменту грчке кризе, која постаје доминантна политичка тема Њемачке, истакла да је евро, више од пуке монете и указала да се он базира на заједничком повјерењу.

"Суштинско за заједничко разумијевање је да смо солидарни. Али свако, међутим, мора дати свој допринос", рекла је Меркелова и додала да је ту одлучујућа спремност за компромис и да ће се, ако се то изгуби, изгубити и европска идеја.

Грчка берза биће затворена до 7. јула, дан након што је предвиђено да банке буду отворене након једнонедјељне паузе, саопштено је из атинске берзе.