latinica  ћирилица
29/06/2015 |  14:44 | Аутор: РТРС

Орић на рочишту у Суду БиХ- одлука накнадно (ВИДЕО)

У Суду БиХ завршено је рочиште о приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране Насеру Орићу. Одлука ће накнадно бити саопштена.

Насер Орић, чије је изручење због почињених ратних злочина у Подрињу од Швајцарске затражило Министарство правде Србије, а изручен је БиХ,  стигао је у присуству адвоката Лејле Човић у Суд БиХ на рочиште о приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране.

Орићеви адвокати Едина Решидагић и Лејла Човић затражили су данас да Суд одбаци захтјеве Тужилаштва БиХ, позивајући се на начело да не може бити суђено два пута за исто дјело, те навели да је Хашки трибунал ослободио Орића командне одговорности.

Тужилац Мирослав Јањић одбацио је наводе одбране да се Хашки трибунал изјаснио о догађајима у селу Залазје 8. јуна и 12. јула 1992. године, наглашавајући да су у пресуди таксативно наведена села за која је Орићу суђено, те да се Залазје помиње само у једној фусноти.

Образлажући наводе о постојању опасности од бјекства, тужилац је нагласио да је Орић изручен БиХ из екстрадиционог притвора. Он је рекао да допуњени захтјев тужилаштва подразумијева ограничење кретања Орића у Кантону Сарајеву и Зеничко-добојском кантону, затим обавезу редовног јављања Полицијској управи Центар, те одузимање путних исправа.

Судија Жељка Маринић је на крају данашњег рочишта истакла да ће се суд о захтјеву Тужилаштва изјаснити накнадно, не наводећи детаље.

Орић је у петак, 26. јуна, пуштен на слободу, јер поступајући тужилац Тужилаштва БиХ није оцјенио да је за ову врсту дјела потребан притвор, након што је, по истеку екстрадицијског притвора у Швајцарској, изручен БиХ.

Мјере забране које је предложило Тужилаштво укључују ограничавање кретања и боравка осумњиченог, забрану контакта са свједоцима и осумњиченима у предмету, те периодично јављање надлежном полицијском органу.

Поступајући тужилац је оцијенио да су предложене мјере довољне да се осигура несметано вођење поступка.

Тужилаштво за ратне злочине Србије терети Орића за учешће у бројним убиствима и мучењима цивила у селима у Подрињу. На овом подручју је  током 1992. и 1993. ликвидирано више од 3.000 људи, углавном цивила.