latinica  ћирилица
29/06/2015 |  18:19 | Аутор: СРНА

И даље без договора о специјалном суду за злочине ОВК

Предсједништво парламента самопроглашеног Косова није данас подржало приједлог да се питање формирања специјалног суда за злочине ОВК поново нађе у скупштинској процедури.
Косово - сједница Скуппштине Косова - Фото: Screenshot
Косово - сједница Скуппштине КосоваФото: Screenshot

Предсједник парламента самопроглашеног Косова Кадри Весељи рекао је да није успио да убиједи чланове опозиционих политичких партија да заузму заједнички став о томе и да за сада не види начин како ће се то питање поново наћи у скупштинској процедури.

Скупштина самопроглашеног Косова одбацила је прошле седмице Приједлог закона о формирању специјалног суда за злочине ОВК. За овај законски приједлог гласало је 75 посланика, односно пет мање од потребне двотрећинске већине.

Међународна заједница раније је више пута упозоравала да ће, у случају да Скупштина самопроглашеног Косова не усвоји уставне амандмане, питање формирања суда биће пребачено у надлежност Савјета безбједности УН.

Приједлог закона предвиђа суђења за истребљивање, депортацију, затварање, мучење, силовање, сексуално ропство и прогон на политичкој, националној, расној или вјерској основи.

Специјални суд за ратне злочине ОВК требало би да се бави намјерним убиствима, тортурама или нељудским третирањем, укључујући и биолошке експерименте, уништавање у маси и присвајање имовине које се не може образложити војном неопходношћу, држање талаца, као и остале врсте злочина по међународном праву.

Сва судска вијећа требало би да чине странци, а најтежа казна на коју овај суд може да осуди је доживотна робија.