latinica  ћирилица
30/06/2015 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Николић: Спреман сам да одем у Сребреницу

Предсједник Србије Томислав Николић спреман је да оде у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина, као и да заједно са члановима Предсједништва БиХ ода почаст страдалима свих вјероисповести, наводи се у саопштењу Прес-службе председника.
Предсједник Србије Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Предсједник Србије Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

У Николићевом одговору члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу, који је рекао да предсједник Србије дијели Србе са ове и оне стране Дрине, стоји да не постоји ниједан аргумент за такву констатацију, преноси Танјуг.

"Предсједник Србије позива на јединство свих релевантних политичких чинилаца да усмјере своје активности, било да се ради о изјавама, или радњама на постизању компромиса у интересу свих грађана, помирења и мира у региону. Предсједник је био спреман да дође у Сарајево и сад је спреман да оде и у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина", наводи се у саопштењу Прес-службе предсједника.

Истиче се и да је предсједник истовремено изразио спремност да заједно са члановима Предсједништва БиХ ода почаст страдалима свих вјероисповести на мјестима која они изаберу.

"Од српског члана Предсједништва БиХ, предсједник Николић очекује сарадњу и разумијевање у најбољем интересу Срба у Босни и Херцеговини. Што се тиче Иванићевих навода о тренирању строгоће, предсједник Републике то не жели ни да коментарише", наводи се у саопштењу.

Иванић је претходно на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да није разумио поруке из Београда које су на обиљежавају Видовдана послали предсједници Србије и Републике Српске – Николић и Милорад Додик.

Иванић је рекао да превасходно није разумио предсједника Николића, те да је очекивао "да га његови савјетници савјетују како се води спољна политика у БиХ", односно да се одлуке доносе консензусом.

"Позивам господина Николића да своју политичку строгоћу мало више тренира тамо, јер смо ми овде озбиљни политичари и имамо много игара у ногама, да се боље припреми и не дијели српски народ западно од Дрине. Јер, бојим се да је наступом који је имао са Додиком ушао у ту причу", рекао је Иванић, који је претходно саопштио да је Савјету безбједности УН упутио писмо у којем је рекао да британска резолуција о Сребреници подијелила народ у БиХ и да сви сада причају о прошлости, а нико о будућности.

Иванић је додао да би Николић, "да је читао дипломатску пошту и медије, видио да се и о декларацији и о резолуцији одредио много прије њега".

Покушај да се Срби означе као геноцидан народ

Поводом британске иницијативе да се у Савјету безбједности УН усвоји резолуција о Сребреници, Николић је као поражавајуће оцијенио покушаје да се један народ означи као геноцидан.

"Срби су народ који је током два свјетска рата далеко више страдао од осталих, који је страдао и током сукоба у БиХ. Застрашујућа је неправда да се Србима ускраћује право на исказивање поштовања према сопственим жртвама, штавише покушаји иду у правцу означавања српског народа као геноцидног", сматра Николић а преноси Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Николић сматра да иницијатива Велике Британије да СБ УН усвоји резолуцију о Сребреници "нимало неће допринијети помирењу у региону, нити ће спријечити да се слични злочини десе у будућности".

"Напротив, на тај начин незадовољство ће само додатно ескалирати, зато што породице жртава неће добити моралну сатисфакцију и разумијевање за свој бол", навео је Николић.

Сукоб на територији БиХ је, како је додао, изазвао страдања цивила свих националности и вјера и "било какво негирање те чињенице, извртање истине, њено увеличавање или умањење, неће се негативно реперкутовати само на народе који су непосредно погођени, већ и на иницијаторе".

"У основи помирења мора бити правда, а у основи правде је истина и човјечност. Да не спомињемо бол народа који су поред српског били жртве, као што су Јевреји, Јермени, Роми, ако Сребреница постане симбол геноцида", рекао је Николић, наводи се у саопштењу.

Предсједник Србије је апеловао и да "престану вербални сукоби и иницијативе које још више продубљују ожиљке породица страдалих и онемогућавају помирење у региону".