latinica  ћирилица
30/06/2015 |  08:06 | Аутор: СРНА

Јункер упутио посљедњу понуду Атини

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер упутио је посљедњу понуду Атини у покушају да се постигне договор о исплати финансијске помоћи Грчкој прије истека данашњег рока, изјавили су извори из ЕУ и Грчке.

Према тој понуди, грчки премијер Алексис Ципрас требало би да пошаље пристанак у писаној форми на вријеме, да би министри финансија земаља еврозоне имали времена да одрже ванредан састанак и потврде договор.

Ипак, мало је назнака да је Ципрас спреман да промијени став, након што је раније рекао да су услови које су поставили кредитори "понижавајући".

Званичник из Атине рекао је да је Влада Грчке са занимањем саслушала приједлог, али да ће Ципрас на референдуму 5. јула заокружити "Не". Грци ће се тада изјаснити гласањем о приједлогу страних кредитора.

У посљедњу понуду Европске комисије уврштен је приједлог Грчке да ПДВ за хотеле буде 13 одсто, а не 23 одсто, како је било претходно предвиђено. У овом тренутку није познато да ли у документу има још неких измјена.

Ако би понуда била прихваћена, министри финансија еврозоне могли би да усвоје саопштење у којем би рекли да ће обећање из 2012. године о продужавању рока за отплату зајма, смањењу камата и продужавању мораторијума на отплату камата на зајмове које је узела Грчка бити реализовано у октобру.

Извори наводе да је понуда условљена слањем писма на вријеме из Атине Јункеру, предсједнику еврогрупе Јерену Дијселблому, њемачком канцелару Ангели Меркел и француском предсједнику Франсоа Оланду, како би они имали времена да организују ванредан састанак еврогрупе.

Агенције преносе да, међутим, нема назнака да је Ципрас спреман да одустане од своје одлуке о одбацивању понуде кредитора коју је више пута описао као "понижење" Грчке прије него што је за 5. јули сазвао референдум на којему би Грци требало да гласају о предложеним новим мјерама штедње.

Претходно је Ципрас на твитеру објавио да Грчка жели да остане у ЕУ, а синоћ да ће поднијети оставку, ако Грци прихвате референдум.

"Ми нисмо 'гости' у Европи. Грчка је у срцу Европе. Инсистираћемо на преговорима. Док смо близу рјешењу за фискална питања, у другим питањима се размимоилазимо. Тражимо одрживо рјешење", написао је Ципрас.

Кредитори Грчке, Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд, понудиле су Грчкој да се садашњи програм помоћи, који истиче вечерас у поноћ, продужи до краја новембра ове године, до када би Атина добила 15,5 милијарди евра помоћи. Од тога, 1,8 милијарди требало би да добије одмах како би могла да плати дуг ММФ-у у износу од 1,6 милијарди који данас стиже на наплату.

Атина сада нема тај новац, а пробијање рока значило би корак ближе напуштању заједничке европске валуте.