latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:29 | Аутор: СРНА

Београд: Дипломатијом против британске резолуције

Сва дипломатска активност Београда тренутно је усмјерена на спречавање усвајања британске резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН, будући да је изразито антисрпска и не доприноси помирењу већ подизању тензија у региону, пишу "Вечерње новости".
Приједлог руске резолуције о БиХ (фото: © Sputnik/ Александар Милачић) -
Приједлог руске резолуције о БиХ (фото: © Sputnik/ Александар Милачић)

Лист указује да је стога јуче свим чланицама Савјета безбједности послато још једно писмо у којем се упозорава на погубност и штетност британског документа о Сребреници.

Истовремено се подсјећа да је предсједник Србије Томислав Николић још једном позвао све релевантне политичке чиниоце да усмјере активности на постизање компромиса у интересу грађана, помирења и мира у региону.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потврдио је да је у име институција Српске јуче упутио писмо Савјету безбједности УН у којем се истиче да је британска резолуција о Сребреници антисрпска, те да УН треба да је одбаци.

Писмо чланицама Савјета безбједности и генералном секретару УН у своје име упутио је и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић у којем их је позвао да не усвајају британску резолуцију већ да уочи 11. јула, умјесто резолуције, искажу поштовање према свим жртвама.

Када је ријеч о руској резолуцији о БиХ, београдски лист оцјењује да је текст ове резолуције, која је услиједила као контраприједлог британској, много одмјеренији.

Наведено је, између осталог, да се у њој тражи осуда свих злочина на простору бивше Југославије и позива Савјет безбједности да још једном потврди Дејтонски мировни споразум.

Лист закључује да је по многима индиректни циљ резолуције из Лондона управо слабљење Дејтонског споразума.