latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:08 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Затворити џамију Краља Фахда

Вјерске елите у БиХ морају саме да осуде радикална дјеловања у појединим џамијама, а држава мора да покаже моћ и способност да таквим џамијама, које су извор екстремизма, забрани рад и затвори их, оцијенио је у изјави стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић

- У свим западним извјештајима, иако се наглашава позитивна улога и приступ реиса Хусеина Кавазовића ипак се указује на чињеницу постојања мноштва вјерских објеката у БиХ у којима се агресивно пропагирају радикални вјерски циљеви и промовише екстремизам - истакао је Галијашевић.

Он је навео да се "у извјештајима помињу месџиди у Горњој Маочи, Дубници, Ошвама, Босанској Бојни, Мехурићима, Шерићима, Жељезном Пољу и наравно, у неизбјежној, вехабијској џамији Краља Фахда у Сарајеву, у којој се, под маском вјерског учења, позива на одбацивање западњачких вриједности".

- Представници западних земаља се називају 'кјафирима' (невјерницима), а пут према ЕУ означава се путем у понижење и невјерништво - издајом ислама. Главни имам те џамије Незим Халиловић Мудерис у својим хутбама 'Ислам од нас тражи много више труда и жртве' и 'Муслимански понос и достојанство', које личе на хутбе халифе 'Исламске државе' Ебу Бекр ел Багдадија, наше братске народе Србе и Хрвате, с којима мукотрпно градимо односе и заједничку БиХ, назива злочинцима и потпуно ван контекста, крајње лицемјерно користи протекли рат да би Бошњаке позивао на џихад и жртвовање. Та џамија јавно и отворено заступа вехабијско учење и промовише вјерски радикализам и екстремизам - истакао је Галијашевић.

Он је оцијенио да је веома важна мјера коју је након терористичког напада на недужне туристе у Тунису предузела тамошња влада која је у радикалним џамијама препознала извор радикалног екстремизма и терористичке пријетње.

- Након великих жртава недужних људи затворени су 84 џамије које су позивале на насиље и екстремизам. Исте мјере предузимају и владе Египта, Кувајта, Марока и Пакистана. Иако су то муслиманске земље, у њима се развила свијест о потреби затварања вјерских објеката који су легло екстремизма и радикализма - оцијенио је Галијашевић.

Истовремено, каже он, морају се предузети мјере забране пропагирања вјерског радикализма и екстремизма посредством медија и интернет портала, те забранити рад невладиних организација које функционишу у систему прања новца и служе као инструмент преко којег се финансира тероризам.

Галијашевић подсјећа и на годишње извјештаје Стејт департмента о тероризму и о стању људских права у свијету који детектују БиХ као земљу слабих институционалних капацитета, пуну етничке мржње и нетолеранције, неефикасних и дубоко подијељених правосудних институција те лоших социјалних и економских прилика, уз развијену снажну терористичку инфраструктуру, организовану мрежу подршке и пропаганде, са снажним вехабијским екстремистичким покретом и благим односом политичке елите у Сарајеву према овој пошасти број један у свијету.

Он је оцијенио да унутрашњи политички проблеми и односи међу народима, глобални сукоб великих сила и англо-америчка политика дестабилизације Западног Балкана и ЕУ обавезују све друштвене факторе и јавне институције да пронађу одговор на изазов најорганизаваније и најбруталније екстремистичке структуре која има снажну политичку, идеолошку, организациону и вјерску подршку у БиХ.

- Министарство безбједности БиХ и актуелни министар Драган Мектић морају престати с производњом измишљених политичких афера, са угрожавањем система безбједности и дестабилизацијом безбједносних агенција које представљају носиоце борбе против тероризма. Боље за све нас да те активности урадимо прије масовних терористичких удара 'Исламске државе' него да их предузимамо након што ова злокобна и немилосрдна војна и терористичка организација на нашим улицама, пред нашим очима, организује масовна убиства невиних људи", поручио је Галијашевић.

Он је нагласио да у прилог његовој тврдњи о потпуно новој оперативној способности "Исламске државе", њиховој одлучности и фанатизму говори и убиство главног државног тужиоца Египта Хишама Берекета у терористичком нападу у Каиру, баш као и терористички напади у Тунису, Кувајту и Француској.

Галијашевић је истакао да први пут једна брутална и злочиначка војна формација демонстрира доктрину терористичких напада једнако на штићене као и незаштићене мете у свако доба, на непредвидивим мјестима и на три континента истовремено.

- Истовремени терористички напади у Тунису, Кувајту и Француској, у вријеме заједничке молитве, џума намаза, те 67 мртвих и неколико стотина рањених лица представља отворену поруку да се сцене које свакодневно гледамо у ратовима у Ираку, Сирији, Либији и Авганистану, могу врло лако преселити у европске метрополе. Чак ни мјесец поста овој организацији не значи ништа што би их обавезивало на уздржаност - закључио је Галијашевић.