latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Стефановић: Ограда неће ријешити проблем азиланата

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да се нада да ће заједничке патроле са мађарском граничном полицијом на српско-македонској граници, којима би требало да се придруже аустријске и њемачке колеге, бити довољан аргумент да Мађарска још једном размотри идеју постављања жичане баријере на граници са Србијом.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Уочи сутрашње сједнице влада Србије и Мађарске, Стефновић је рекао да Србија жели да буде озбиљан и одговоран партнер, али да подизање ограде неће ријешити проблем великог прилива емиграната, јер то није проблем Србије, Мађарске или било које државе појединачно, већ проблем Европе.

Стефановић је додао да ће већ данас у Будимпешти разговарати са мађарским колегом како би размотрили шта је то што државе још могу да ураде.

- Започели смо заједничке патроле са мађарском граничном полицијом на македноској граници, придружиће нам се аустријски и њемачки граничари, да покушамо да смањимо илегалне преласке границе са Македонијом. Разговарали смо и са колегама из Бугарске и они су појачали дјеловање на нашој граници - рекао је Стефановић.

Упитан да ли би већи број миграната у Србији могао да доведе до хуманитарне катастрофе, министар је рекао да је важно да се осигура да ти људи имају хуман третман.

- УНХЦР је навео у извјештају да се Србија и њени грађ понашају према азилантима хумано, и на томе морамо да инсистирамо - рекао је Стефановић.

Говорећи о безбједносној ситуацији у Србији, министар је рекао да полиција, са безбједносним службама, ради на откривању могућих извора терористичких пријетњи и да су предузете све мјере да не дође до терористичких напада .

- Србија обраћа пажњу не само због Куманова и Зворника већ и због других пријетњи ИСИС-а. Ми смо одговорна држава и не можено да чекамо да се нешто догоди па да онда почнемо припреме, већ смо припреме за сваку евентуалност почели много раније - рекао је Стефановић.

Одговарајући на питање у вези са Сребреницом и изјавом члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да "Бошњаци нису одбили Вучићеву руку помирења", Стефановић је рекао да то не може да некоментарише, оцјењујући да се неколико пута мијењао став званичника БиХ према Србији и Вучићевој посјети Сребреници "од тога да ће му безбједност бити угрожена до тога да нису одбили руку помирења".

Он је, поводом хапшења Насера Орића у Швајцарској, рекао да је српска влада радила по закону.

- Суд је донио одлуку да тражи Насера Орића, расписана је Интерполова потјерница за њим због конкретних злочина.Не за политичко дјело, већ за учешће у извршењу најтежих злочина над српским цивилима и не видим која влада не би тако поступила - закључио је Стефановић.