latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Писмо Владе Србије ММФ-у: У јулу почиње рјешавање вишка запослених

Влада ће у јулу почети да спроводи програме за рјешавање вишка запослених, а приједлог закона о максималном броју запослених у јавном сектору би требало да усвоји влада, стоји у владином Писму о намјерама упућеном ММФ-у.
Влада Србије - Фото: ТАНЈУГ
Влада СрбијеФото: ТАНЈУГ

"У јулу 2015. почећемо да спроводимо циљане програме за рјешавање вишка запослених, а све како бисмо постигли уштеду у годишњој маси зарада једнаку уштеди оствареној смањењем броја запослених у консолидованом сектору државе за пет процената", пише у документу који је објављен на сајту Владе Србије.

У Писму се наводи да ће влада током ове године наставити да примјењује правило по коме се на сваких пет ослобођених радних мјеста може упослити једна особа.

Нацрт закона о платама који ће утврдити принцип једнаке зараде за исту врсту послова у свим секторима требало би да ступи на снагу у септембру.

"Сваком запосленом у консолидованом сетору државе ће бити додијељен "хипотетички" платни разред унутар новог система зарада, а рок и модалитети за прелазак на нов систем биће одређени током 2015. године", наводи се у Писму о намјерама.