latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:35 | Аутор: СРНА

Заједничка сједница влада Мађарске и Србије

Амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер изјавио је да одлука Мађарске да подигне зид на граници са Србијом "није уперена" против Србије и њених грађана, већ против илегалне миграције, и нагласио да ће се ова тема наћи на заједничкој сједници двије владе сутра у Будимпешти.
Будимпешта (архив) -
Будимпешта (архив)

"Државна граница мора да буде заштићена. Мађарска не жели да затвори граничне прелазе. Грађани Србије са важећим документима и убудуће су добродошли у Мађарску", рекао је Пинтер.

Он је најавио да ће за неколико седмица поново бити отворен гранични прелаз Рошке - Хоргош, док би до 2017. године требало да буду отворена још три нова гранична прелаза између Мађарске и Србије, преносе београдски медији.

Пинтер је указао да Мађарска није суспендовала такозвану Даблинску регулативу, којом је омогућено емигрантима да затраже азил у првој земљи ЕУ у коју дођу, већ да је тражила привремену суспензију документа док не прошири прихватне капацитете.

"Мађарска и Србија постале су жртве геополитичке ситуације јер главна рута илегалне емиграције води преко западног Балкана. Илегална емиграција није национални, него европски и свјетски проблем", упозорио је Пинтер и нагласио да нема отворених питања између Србије и Мађарске.

Коментаришући сутрашњу заједничку сједницу влада Мађарске и Србије Будимпешти, Пинтер је рекао да на дневном реду бити могућности економске сарадње, укључујући инфраструктурне пројекте - реконструкцију пруге Београд - Будимпешта, отварање нових граничних прелаза, повезивање електричне мреже и гасовода.

"У овом тренутку не можемо да заобиђемо разговор о илегалној емиграцији. Заједничка сједница влада биће добра прилика да се о томе говори веома отворено", навео је Пинтер, додајући да би том приликом могли бити потписано неколико докумената који се тичу културне и образовне сарадње.

Делегацију Владе Србије представљаће премијер Александар Вучић, потпредсједник Владе Ивица Дачић и 10 министара, док ће Влада Мађарске бити у пуном саставу са премијером Виктором Орбаном на челу.