latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:52 | Аутор: СРНА

Ципрас разматра нови приједлог Јункера

Грчки премијер Алексис Ципрас разматра најновији приједлог Европске комисије о исплати помоћи Атини, извијестио је данас грчки дневни лист "Катимерини"
Грчки премијер Алексис Ципрас - Фото: AP
Грчки премијер Алексис ЦипрасФото: AP

"Премијерова канцеларија обавијестила је Брисел да тренутно процјењује јучерашњи нови приједлог предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера, који обухвата помоћ у вези с дугом у октобру и промјене које се односе на Грке с малим примањима", пише лист, који није прецизирао извор.

У посљедњу понуду Европске комисије уврштен је приједлог Грчке да ПДВ за хотеле буде 13 одсто, а не 23 одсто, како је било претходно предвиђено.

У случају позитивног одговора из Атине, министри финансија еврозоне могли би да усвоје саопштење у којем би рекли да ће обећање из 2012. године о продужавању рока за отплату зајма, смањењу камата и продужавању мораторијума на отплату камата на зајмове које је узела Грчка бити реализовано у октобру.

Ројтерсови извори наводе да је понуда условљена слањем писма на вријеме из Атине Јункеру, предсједнику еврогрупе Јерену Дијселблому, њемачкој канцеларки Ангели Меркел и француском предсједнику Франсоа Оланду, како би они имали времена да организују ванредан састанак еврогрупе.

Грчкој данас истиче рок да плати 1,6 милијарди евра дуга Међународном монетарном фонду.