latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Грабар Китаровић: Интерес Хрватске да се што прије прикључи еврозони

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да би било у интересу Хрватске да се што прије прикључи еврозони и поновила да се нада да ће њена земља за то бити спремна до 2020. године.

У интервјуу за европски ТВ канал Евроњуз она је истакла да "ту није ријеч само о техничком процесу, већ да је то и политички процес", па ће улазак у еврозону зависити и од политичких одлука.

- Цијела економија је толико оријентисана ка евру да мислим да што прије се придружимо, то боље за цијелу економију - рекла је Грабар Китаровић.

Преносећи интервју, Хрватска радио телевизија подсјећа да то није први пут да предсједница Хрватске позива на увођење евра и да је посљедњи пут то учинила крајем априла, у изјави за Ројтерс када је изјавила да вјерује да ће Хрватска у наредних пет година увести евро.

Предсједница није сигурна да ли је Хрватској било боље без чланства у ЕУ, пише Евроњуз.

- Тешко је процијенити, морам признати да људима још није дошло до главе да смо сада чланица Европске уније. И нажалост, ни европске фондове нисмо искористили у мјери у којој смо имали могућност, тако да Хрватска није осјетила једну од примарних бенефиција која се може осјетити у кратком временском року - рекла је она и додала да јавност у Хрватској постаје евроскептична и да се по том питању мора нешто предузети.

У интрервјуу су обрађене и друге актуелне теме гдје је Грабар Китаровић истакла да би вољела да види више спречавања организираног криминала у регији, више сарадње по питању безбједности, али и жешћу борбу против корупције, медијску слободу, демократски систем, контроле над обавјештајним системом, као и адекватну употребу обавјештајног сектора која би била у складу са законом.