latinica  ћирилица
30/06/2015 |  14:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Пријете ли Косову терористички напади радикалних исламиста?

Овогодишњи традиционални концерт, који се 4. јула одржава у Приштини поводом Дана независности САД, по свему судећи ће бити отказан због наводно најављених терористичких акција које на косовске институције припремају албански џихадисти чија је база у Сирији и Ираку.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

Косовска полиција је због тога подигла безбједносни ниво на највиши степен, а њени припадници од понедјељка носе и панцире, јављају приштински медији.

Они су, тврди се, повезани са Албанцима у Македонији, Албанији, Покрајини Косову, али и другим државама региона са којима припремају терористичке нападе на разне институције, јавио је приштински Top-chanel, уз напомену да полиција није потврдила али ни демантовала ове информације.

Портпарол Косовске полиције Баки Кељани је у писаној изјави достављеној том медију навео све акције које се у Покрајини предузимају против евентуалних терористичких напада, не износећи детаље.

"Косовска полиција је запоцела истрагу и кривично гони преко 130 особа повезаних са учешћем у терористичким организацијама, организовањем, регрутовачем, подстицањем и финансирањем појединаца да се прикључе терористичким организацијама. У свему томе тијесно сарађује са Специјалним тужилаштвом. С тим у вези до сада је ухапшено преко 80 особа, а претресено је преко 100 мјеста где се налазе сумњиве особе", навео је Кељани.

Косовска полиција је, како се наводи, саопштила да су домаће безбједносне институције, укључујући и тајну службу, добиле информације на основу којих се може констатовати да албански џихадисти са базом у Сирији и Ираку, у сарадњи са својим косовским сарадницима, као и онима у Македонији, Албанији и другим држава региона припремају терористичке нападе на њиховим територијама.

У складу са тим сазнањима, Косовска полиција је, додаје се, подигла ниво безбједности на највиши степен, са посебном пажњом на институције као што су скупштина, предсједништво, влада и министарства.

Истиче се и да Косовска полиција има довољно капацитета за спречавање евентуалних терористичких напада, али и да се избори са било којим обликом злочина или кривичног дјела.