latinica  ћирилица
30/06/2015 |  15:14 | Аутор: СРНА

Радници "Трудбеника" настављају штрајк

Радници добојске Фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" наставиће штрајк јер сједница Скупштине акционара није одржана усљед недостатка финансијског извјештаја, па није разматрано ни рјешење о исплати заосталих плата.
Радници "Трудбеника" у штрајку - Фото: СРНА
Радници "Трудбеника" у штрајкуФото: СРНА

Предсједник Штрајкачког одбора Предраг Јоргић рекао је новинарима да радници и даље штрајкују, поручивши да мора доћи до смјене управе, за коју је навео да не показује интересовање за договор и радницима дугује 17 неисплаћених плата.

"Скупштина акционара, заказана за 12.00 часова, прекинута је након пола часа због недостатка кворума и зато што није урађен финансијски извјештај", рекао је Јоргић.

Предсједник Удружења малих акционара Ханифа Фочо рекла је да је рад Управног одбора "Трудбеника" доведен у питање писаном оставком предсједника Златка Кузмића.

Члан Управног одбора Љубо Милутиновић истакао је да Скупштина акционара није припремљена за данашњи састанак, материјали нису достављени и нису обављене неопходне консултације у вези са изласком из тренутне кризе.

Милутиновић излаз из лоше ситуације види у формирању новог управног одбора и у томе да сви заинтересовани уложе напор за рјешавање питања штрајка, те да се нова Скупштина акционара одржи у новом саставу.

Он очекује да би Скупштина акционара могла поново бити организована у августу.

Радници Фабрике "Трудбеник" из Добоја ступили су 5. јуна у генерални штрајк јер управа није испоштовала договор о измирењу претходних обавеза.

Радници су штрајковали и 9. фебруара, захтијевајући да им буде исплаћено 15 заосталих плата и доприноса, да се нађе рјешење за повезивање осам и по година радног стажа и боље услове рада