latinica  ћирилица
30/06/2015 |  15:40 | Аутор: СРНА

Двор- До 27. јула рок за изјашњавање грађана о одлагалишту

Општинско вијеће у Двору одредило је 27. јул као датум до којег начелник општине треба да организује изјашњавање грађана о питању збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори.
Двор на Уни - протести - Фото: РТРС
Двор на Уни - протестиФото: РТРС

Вијеће је већ донијело одлуку којом се противи идеји изградње одлагалишта радиоактивног отпада, а сада је дефинисан рок којим је наложено начелнику општине да проведе активности у вези са изјашњавањем грађана по мјесним одборима, рекоа је потпредсједник Вијећа Маријан Јаношевић.

- Циљ је да до 1. августа, који се спомиње као датум кад Хрватска треба дати мишљење и локацију Европској унији, уз став општинског Вијећа, имамо и мишљење грађана - рекао је Јаношевић.

Према његовим ријечима, након изјашњавања грађана не може се говорити о било каквим коначним одлукама.

- Двор је општина и одлука није коначна, јер је доносе надлежне институције, а проблем је што је локација Трговска гора и даље у просторном плану Хрватске локација за изградњу одлагалишта - рекао је Јаношевић.

Коментаришући за сутра планирану посјету Нуклеарној електрани Кршко, он је рекао да је обавеза свих који се баве јавним пословима да прије доношења одлуке, буду упознати са релевантним чињеницама.

Начелник општине Двор Никола Арбутина навео је да је општинско вијеће још 22. априла донијело закључак и да је добро да се о овом питању расправља.

- Ми имамо јединствен став али не знамо се са овим проблемом носити и све разлике настају у томе, зато је добро да причамо и да нађемо најбољи начин да се изборимо за наш став да смо против идеје изградње одлагалишта - рекао је он.

На питање да ли ће сутра ићи у посјету Нуклеарној електрани Кршко, Арбутина је одговорио да је позив добило свих 15 одборника, предсједници мјесних одбора и руководиоци институција, те да ће он, његова два замјеника и предсједник општинског Вијећа сутра ићи, али да за остале не зна.

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива НЕ Кршко из Загреба организовао је стручну посјету нукеларној електрани и складишту радиоактивног отпада за 1. јул.