latinica  ћирилица
30/06/2015 |  16:13 | Аутор: СРНА

Бањалука - усвојен ребаланс буџета

Одборници Скупштине града Бањалука усвојили су данас ребаланс овогодишњег буџета од 118.730.000 КМ, што је за 1,7 одсто мање него првобитни.
Сједница скупштине града Бањалука - Фото: СРНА
Сједница скупштине града БањалукаФото: СРНА

Ребалансом буџета за 2015. годину укупни приходи смањени су за 4,9 милиона КМ или за 4,47 одсто у односу на првобитни, тако да нови план прихода износи 104,6 милиона КМ.

Порески приходи смањени су за 2,55 милиона КМ и планирани су у износу од 64 милиона КМ, што је за 3,8 одсто мање у односу на почетни план за ову годину.

Нови план непореских прихода за 2015. годину износи 40,56 милиона КМ, што је за 5,5 одсто мање него усвојени овогодишњи буџет.

Ребалансом буџета је предвиђено да план примитака од градског грађевинског земљишта буде смањен за милион КМ, а план примитака од нефинансијске имовине смањен је за 720.000 КМ или за 13,6 одсто у односу на првобитни план.

Када је ријеч о расходима, ребаланском су извршене уштеде на појединим врстама расхода и издатака у укупном износу од 2,4 милиона КМ.

У складу са процјеном потрошачких јединица, умањени су расходи Одсјека за цивилну заштиту за 620.000 КМ, Градске изборне комисије за 207.000 КМ, Одјељења за просторно уређење за 360.000 КМ, буџетске резерве за 310.000 КМ и издаци за отплату осталих дугова за 758.000 КМ.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић оцијенио је да би покретање производње ријешило многе финансијске проблеме у Бањалуци, али да то захтијева вријеме.

"Тренутно са надлежним министарствима и Владом Српске разматрамо могућности да се заустави драматичан пад наших прихода од ПДВ-а и пореза на непокрености, који у највећем проценту пуне буџете локалних заједница", рекао је Гаврановић новинарима у току скупштинске паузе.

Он сматра да је на подручју града Бањалука порез на непокретност у малом обухвату и по броју објеката и по вриједности те имовине, али и по износима који се убиру, те да има још много резерви.

"Са друге стране, ПДВ у Бањалуци у задњих неколико година пада и циљ нам је да откријемо разлоге и утврдимо механизме да се то заустави", истакао је ГаврановиЋ.

Он је напоменуо да изворни приходи Бањалуке нису издашни у пуњењу буџета, те да не могу подмирити све оно што је законска обавеза града.

"Мјере које смо предузели задњих неколико мјесеци већ дају резултате, а то показују непорески приходи, који су закључно са јучерашњим даном већи за 7.000 КМ него у истом периоду прошле године", рекао је Гаврановић.

Он истиче да Бањалука треба да искористи новац из страних фондова за реализацију градских пројеката.

"Да бисмо успјели искористити те фондове, потребни су нам људи, који ће знати да им приступе", каже Гаврановић.

Одборник СДС-а у Скупштини града Ђорђе Умићевић сматра да без нових инвестиција нема повољног економског система.

Сједница Скупштине града настављена је расправом о приједлогу одлуке о покрићу кумулираног дефицита буџета града са стањем на 31. децембар 2014. године.

Одборници ће разматрати и приједлог одлуке о утврђивању износа средстава за стипендирање ученика и студената из буџета, износу стипендија и дефицитарним занимањима за школску 2015/16. годину.