latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Србији из ИПА фондова 102,3 милиона евра

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписала је данас два финансијска споразума Владе Србије и Европске комисије, којима је из ИПА фондова за 2014. годину Србији одобрено 102,3 милиона евра за санацију посљедица поплава и реформе у јавној управи и просвјети.
Јадранка Јоксимовић - Фото: СРНА
Јадранка ЈоксимовићФото: СРНА

До краја године се очекује додатних 86,8 милиона евра из средстава која су предвиђена као финансијска подршка Србији у оквиру ИПА програма за 2014. годину, наводи се у саопштењу.

Једним од потписаних споразума, са 72 милиона евра подржава се спровођење Специјалне мјере подршке санацији посљедица поплава и управљања ризиком од поплава, што је наставак подршке ЕУ за реконструкцију и обнову од поплава.

Средствима ће бити финсирана реконструкција и доградња обалоутврда у Параћину, Ваљеву и Свилајнцу, као и региону Мачве, чишћење каналске мреже у Обреновцу, Сурчину и Новом Београду, као и набавка мобилних зидова за одбрану од поплава као и санација клизишта.

Другим споразумом Србији је стављено на располагање 30,3 милиона евра бесповратних средстава, која ће бити искоришћена за пројекте реформе у сектору јавне управе и у просвјети, које су неопходне за будуће чланство у ЕУ.

Споразумом је такође предвиђена и подршка процесу европских интеграција Србије, као и подршка за техничку припрему приоритетних инвестиционих пројеката.

Споразуме је претходно потписао директор Дирекције за сусједску политику и преговоре о проширењу Европске комисије Жан Ерик Паке.