latinica  ћирилица
30/06/2015 |  18:02 | Аутор: СРНА

Повреде затвореника у логору "Виктор Бубањ" биле озбиљне

На суђењу за ратне злочине над српским затвореницима у логору "Виктор Бубањ" и Централном затвору у Сарајеву вјештак неуропсихијатрије Зорица Лазаревић рекла је да су физичке и психичке повреде нанесене петорици затвореника биле веома интензивне.

Презентујући налаз и мишљење, Лазаревићева је рекла да је на основу сазнања о физичком повређивању, психичким патњама и условима боравка бивших затвореника, донијела закључак о интензитету њихове физичке и душевне боли, пренио је Бирн.

"Интензитет физичког повређивања током заточеништва у бившој касарни `Виктор Бубањ`, односно војном затвору, био је јако висок. Овај закључак изводим из записника, описа како се он данас осјећа", навела је вјештак, презентујући мишљење о повредама код оштећеног Жељка Кљајића.

Осим за Кљајића, Лазаревићева је дала мишљење о повредама, посљедицама и здравственом стању и за Драгомира Пејовића, Љубомира Дракула, Милорада Шекару те Слободана Гутаја. Налаз је сачинила на захтјев Тужилаштва БиХ које је ово предложило као додатни доказ.

За све оштећене, вјештак је закључила да је интензитет повређивања и душевних патњи био висок. Она је додала и да су нека обољења оштећених могла настати као посљедица повреда које су задобили током заточеништва.

Лазаревићева је појаснила да је за израду налаза користила записнике које су оштећени дали Тужилаштву и Суду, медицинску документацију, док је са некима и она обавила разговор.

Одбрана је рекла да се противи улагању овог налаза јер су свједоци током интервјуа код вјештака спомињали неке чињенице о којима током суђења нису говорили.

"Очигледно је да су свједоци у психијатријском интервјуу много шире износили своја убјеђења, тако да је то могло допринијети закључку вјештака… Већ сада постоје озбиљни приговори да се овакав налаз уложи. Доведени смо да се сада говори о ономе што никада овђе није речено", рекао је Владо Адамовић, бранилац Јулиан-Николаја Винтиле.

Он је рекао и да је тужилац био обавезан усмјерити вјештака у вези са оним што ће бити предмет вјештачења, а не пустити свједоке да причају било шта.

Адамовић је истакао и да су налазом Тужилаштва вјештачене двије особе више него што је вјештачио вјештак одбране, што у овој фази поступка није дозвољено. Он је предложио Суду да налаз не усвоји, сматрајући га као незаконит доказ.

Судско вијеће није могло одмах о овоме одлучити, најавивши да ће одлуку донијети до петка, 3. јула.

За злочине над српским цивилима почињене у касарни "Виктор Бубањ" и на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву суди се Рамизу Авдовићу и Јулиан-Николају Винтили. Тужилаштво сматра да су цивили били изложени патњи и мучењу те одвођени на присилни рад.

Авдовић је, према оптужници, био командир страже на петом спрату Окружног затвора у Сарајеву и у бившој касарни "Виктор Бубањ", а Винтила кувар и стражар у некадашњој касарни.

Наредно суђење заказано је за 14. јул.