latinica  ћирилица
30/06/2015 |  19:47 | Аутор: СРНА

Изградња 62 стана за избјеглице у Никшићу

Изградња двије зграде са 62 стана у никшићком насељу Бистрица, у оквиру Регионалног стамбеног програма за расељене и интерно расељене особе, реализује се планираном динамиком, а вриједност инвестиције је 2,6 милиона евра.

То је оцијењено након што су градилиште посјетили представници Европске развојне банке и Савјета Европе, Амбасаде САД, Скупштине донатора регионалног стамбеног програма, влада партнерских држава, Минстарства рада и социјалног старања и никшићке локалне управе.

Изградња је започета прошлог мјесеца.

Министар рада и социјалног старања Црне Горе Зорица Ковачевић подсјетила је да је Црна Гора била домаћин сједнице Управног одбора Регионалног стамбеног програма и Скупштине донатора који су истакли да је црногорска Влада веома посвећена реализацији тог програма.

Ковачевићева је рекла да је поносна колико је Црна Гора урадила на збрињавању расељених и избјеглих лица и најавила да ће се и даље пружати подршка свима који су се затекли у овој држави или су ту морали да дођу.

У име Регионалног стамбеног програма Мартин Јунг рекао је да велики број партнерских земаља и међународних институција помаже да се реализује овај пројект, у оквиру Европске комисије.

Представници инвеститора, држве и општине, након градилишта, посјетили су и потенцијале станаре једног од станова у изградњи у бистричком насељу, породицу Зорана Видеканића који су из БиХ избјегли 1993. године.

Ријеч је о четворочланој породици која већ 22 године плаћа станарину, уз помоћ породице Зоранове супруге.

Видеканићи су истакли да ће добијањем стана ријешити не само стамбено, већ и финансијско питање.