latinica  ћирилица
30/06/2015 |  19:51 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд чека политичку одлуку Брисела

Србија је спремна да отвори прва поглавља у преговорима са ЕУ, али се чека "политичка одлука" из Брисела, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић на скупу "Пријатељи Србије" у Европском парламенту у Бриселу - Фото: СРНА
Ивица Дачић на скупу "Пријатељи Србије" у Европском парламенту у БриселуФото: СРНА

 Дачић је на округлом столу групе "Пријатељи Србије у Европском парламенту" у Бриселу рекао да је став једне моћне земље чланице ЕУ да се прво мора отворити поглавље 35, у којем се тражи нормализација односа Београда и Приштине.

Он је навео да је циљ уласка Србије у редове ЕУ да се српско друштво преобрази и развије на европским стандардима људских права, владавине закона, политичког и економског система.

"Зато желимо да што пре отворимо поглавља, уз уважавање реалности у међународним односима и ЕУ и чињенице да то у одређеној мери зависи од напретка у дијалогу са Приштином", рекао је Дачић.

Он је навео да подржава приједлог, који је изнесен на округлом столу, да се у Европском парламенту отвори расправа о проширивању ЕУ на западни Балкан.

Округли сто "Србија на путу ка ЕУ" организовали су предсједник групе "Пријатељи Србије у Европском парламенту", посланик Емилијан Павел и амбасадор Србије при ЕУ Душко Лопандић, а учествовали су представници Владе и Скупштине Србије.

У Европском парламенту је тим поводом отворена изложба фотографија "Боје Србије" српског умјетничког фотографа Драгољуба Замуровића.