latinica  ћирилица
30/06/2015 |  20:53 | Аутор: СРНА

Потврђена оптужница Заеву за угрожавање уставног поретка

Суд у Скопљу потврдио је данас оптужницу против лидера македонске опозиције Зорана Заева и још четири лица, која их терети за угрожавање уставног поретка и покушај недемократског преузимања власти.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

Судско вијеће је потврдило оптужницу, након што је утврдило да у македонском Кривичном законику постоје кривична дјела која су предмет отпужног акта и да су приложени адекватни докази, саопштено је из скопског суда.

Осим Заева, који је на слободи, оптужница је за такозвану аферу "Пуч" потврђена и против бившег шефа македонске тајне полиције Зорана Верушевског, његове супруге, Ђорђија Лазаревског и Бранка Палифрова, који се налазе у притвору.

Према наводима оптужнице, лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев уцјењивао је премијера Македоније Николу Груевског тајним материјалима, тражећи од њега да поднесе оставку и да буде формирана техничка влада, која би организовала пријевремене парламентарне изборе.

Одбрана сматра да је оптужница паушална и правно неодржива, будући да је захтјев за формирање техничке владе политички, а не угрожавање уставног поретка и безбједности земље.

Термин почетка суђења лидеру опозиције биће накнадно утврђен.

У овом случају недавно је донесена прва пресуда, којој је бивши службеник МУП-а осуђен на три године затвора након што је признао извршење кривичног дјела.

Афера "Пуч" додатно је погоршала ионако тешку политичку ситуацију у Македонији.

Десетак дана након што је македонски МУП поднио кривичну пријаву за аферу "Пуч", Заев је почео да објављује прислушкиване телефонске разговоре Груевског, кога оптужује да је преко Дирекције за безбједност и контрашпијунажу нелегално прислушкивао више од 20.000 грађана Македоније.

У међувремену су министар полиције Гордана Јанкуловска, министар транспорта и веза Миле Јанакиевски и шеф обавјештајне службе Сашо Мијалков поднијели оставке.