latinica  ћирилица
30/06/2015 |  22:03 | Аутор: Данас

Приштина одбија договорено, Београду се жури

Наставак дијалога Београда и Приштине није заказан ни на експертском, односно техничком нивоу, а време Србији полако истиче, пише лист Данас.
Састанак у Бриселу - Фото: Screenshot
Састанак у БриселуФото: Screenshot

Уколико би Београд желио да у јулу добије препоруку Европске комисије и отварање поглавља у преговорима с ЕУ до краја 2015. године, нови бриселски договори би морали да буду утаначени у наредних десетак дана.

Проблем је настао у тумачењу овлашћења које би имала Заједница српских општина.

Према незваничним сазнањима овог листа, ЕУ је за ЗСО, наводно, предвидјела извршна овлашћња у складу са Првим бриселским споразумом - пун надзор у области економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања.

То је за Владу Косова, која је већ има озбиљне проблеме због оснивања специјалног суда за злочине на КиМ, у овом тренутку додатни политички ризик, тврде извори. Питање специјалног суда, како се прича, утиче чак и на преговарачку (не)искреност и понашење шефа косовске дипломатије и бившег команданта ОВК Хашима Тачија, кога у Приштини сумњиче за "дуплу игру" у вези са доношенем закона о овом суду.

Приштина је, за сада, одбила приједлог о извршним овлашћењима ЗСО, а поједине западне дипломате процјењују да би у најбољем случају будућа заједница општина могла да добије статус округа са појачним овлашћењима.

У преговарачким и дипломатским круговима подијељене су процене да ли ЕУ иде на потписивање другог Бриселског споразума о принципима нормализације односа Београда и Приштине, који би обухватао више договора, што је прексиноћ оптимистично био најавио и премијер Косова.

Извори блиски београдским преговарачима тврде да је потписивање у пакету идеја Приштине, а да је Брисел у овој рунди тражио само да се дискутује и ради на рјешањима за све четири теме.

Кругови који најављују потписивање другог Бриселског споразума кажу да је то готова ствар и да је само питање времена када ће се то догодити, а да је главним преговарачима на обје стране предах у преговорима сада неопходан да припемили терен код куће, гдје је због специјаног суда у Приштини и Сребренице у Београду ситуација за потписивање неповљнија него прије недјељу дана.

Уколико дио новог бриселског пакета буде и енергетика, поједини саговорници листа упозоравају да Београд не би могао, нити смио да стави потпис прије него што добије гаранције да ће се разговарати и о имовини.