latinica  ћирилица
01/07/2015 |  08:50 | Аутор: РТС

Ђурић: Приштина незаинтересована за договор

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да за три године преговора није виђено такво понашање приштинске стране у Бриселу. Приштина одбила договоре о телекомуникацијама и ЗСО. Србија спремна да настави преговоре, али за сада без тачног датума за наставак дијалога у Бриселу, напомиње Ђурић.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је Приштина незаинтересована да се постигне договор и да је у једном тренутку изгледало као да ће разговори бити прекинути.

- Заиста за три године, нисмо видјели такво понашање Приштине. Била је видљива потпуна незаинтерсованост за договор. Послије инститирање посредника да се дође до договора, разговори су, ипак, настављени. У једном тренутку изгледало је као да Приштина жели да напусти разговоре, и на крају они су, ипак, нашли изговор да не прихвате документ, истиче Ђурић.

На питање како тумачи изјаву Исе Мустафе да је постигнут договор о све четири "вруће" теме, Ђурић указује да је то у политичком смислу неодговорно, али да је, ипак, дио приштинске тактике.

- Тачи и градоначелник јужне Косовске Митровице Агим Бахтири су у једном тренутку рекли да је постигнут договор о мосту, а ми смо се нашалили да је могуће да су се њих двојица договорили, каже Ђурић подвлачећи да о мосту још увијек нема договора и да су преговори толико деликатни да само једна ријеч одлучује како ће живјети Срби на Косову.

Када је ријеч о Заједници српских општина Ђурић понавља да су међу ставкама које су обезбијеђене те да Србија може директно да улаже у ЗСО и да приликом улагања буде изузета од пореза и такси, да има извршно вијеће као и да има свој савјет у које би ушли сви утицајни Срби са КиМ.

Ипак, Ђурић понавља да тек када документ буде потписан о томе ће моћи опширније да се говори.

Приштина не пристаје на договор, они твдрде да желе за Србе нека права, али се у пракси види да то није тачно, подсјећа директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Говорећи о теми телекомуникација, Ђурић указује како могу да буду задовољни како су текли разговори о овој теми.

Подсјећајући да је тема телекомуникација отворена већ пет година, Ђурић указује како је планирани договор тај да Косово буде корисник географског кода Србије, док ће "Телеком Србије" добити пуну лиценцу за фискну и мобилну телефонију.

Понавља да неће бити међународних тарифа, и да неће бити бирања посебног позивног броја за Косово, док је за јужну покрајину обезбијеђен и посебан дигитални спектар.

Ђурић закључује како је Србија спремна да настави преговоре и да има све папире испред себе, али да од српске стране не зависи наставак дијалога, јер како каже, разговори нису стали нити пропали због нас.