latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:59 | Аутор: СРНА

Измијењени текст резолуције и даље не одговара Москви

Измијењени текст британске резолуције о Сребреници и даље не одговара Москви, која је касно синоћ требало да обави нове консултације у Савјету безбједности УН, пишу "Вечерње новости".
Савјет безбједности УН (photo: Twitter, ‏@uatodaytv) -
Савјет безбједности УН (photo: Twitter, ‏@uatodaytv)

Лист, на основу нацрта измијењеног документа који је имао на увид, оцјењује да је у новом тексту ублажена формулација на коју је српска страна имала највише примједби, а која се односи на сексуалне злочине.

"Умјесто `десетине хиљада силованих жена, девојака, људи и дјечака током сукоба у БиХ, укључујући Сребреницу`, сада пише да је `процијењено да је било хиљаде случајева сексуалног насиља за вријеме конфликта у БиХ са жртвама на свим странама, укључујући и Сребреницу", преноси београдски дневник.

Лист указује да су и у измијењеном документу остале одредбе да се најстроже осуђује "геноцид" у Сребреници као и свако порицање овог "геноцида" и додају да се ријеч геноцид у новој верзији помиње 27 пута, док је раније овај термин употријебљен 35 пута.

Такође се и даље тражи да се "лекције о геноциду" уграде у школске уџбенике.

Нови документ се разликује од претходног и по томе што су донекле, оцјењује овај дневни лист, "претумбани дијелови из преамбуле и главног текста", а у уводу је убачена реченица да се "признаје да је било невиних жртава на свим странама током сукоба у БиХ, укључујући оне у Сребреници и околини".

"Руски зачин" британском документу је тачка која се тиче Дејтона, а у којој се наводи да "Савјет безбједности потврђује своју подршку Дејтону и позива стране да се строго придржавају својих обавеза из тог споразума", наводи лист.

Британски амбасадор у УН Метју Рајкрофт поручио је јуче да Лондон неће повући свој документ о коме се тренутно преговара на консултативним сесијама Савјета безбједности, због тога што је Русија предложила резолуцију о БиХ.

Замјеник руског амбасадора у УН Петар Илијчев оцијенио је да британски приједлог изазива подјеле и фокусира се на само један дио сукоба.

"Руски дио је општији, више помирујући", поручио је Илијчев.

Уколико у "окршају гиганата на Ист риверу" не дође до усаглашеног текста резолуције или ни једна од страна не повуче свој приједлог, чланице Савјета безбједности УН 7. јула изјашњаваће се о оба документа, и то редослиједом којим су поднесени.

"Усвајање британске резолуције не искључује расправу и изјашњавање о руском приједлогу", закључују "Новости".