latinica  ћирилица
03/07/2015 |  10:29 | Аутор: РТС

На двије ријечи од Заједнице српских општина

Спорна тачка у преговорима Београда и Приштине је правна природа Заједнице српских општина, сазнаје РТС. Приштина у Бриселу није жељела да прихвати израз "државни службеник". РТС сазнаје и каква ће бити структура ЗСО.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Како РТС сазнаје на Косову из дипломатских извора блиских Бриселу, на посљедњој рунди дијалога само због двије ријечи није постигнут споразум о Заједници српских општина. Те двије речи су државни службеник, односно статус и звање администрације која руководи ЗСО.

Српска страна је позивајући се на Бриселски споразум бранила тезу да ЗСО спроводи заједничке надлежности општина и више од тога. Затим, да обавља јавне функције - јачање локалне самоуправе, и да има пун надзор над локалном самоуправом, образовањем, примарном и секундарном здравственом заштитом, припрема повратак протјераних, има надлежности у урбанизму и инспекцији.

Важно је и да образовни и здравствени систем у ЗСО буду као и у Србији.

Како РТС сазнаје, у Бриселу су договорени принципи о формирању ЗСО која би имала право на неограничено финансирање од Владе из Београда, а коју може истовремено да финансира и косовска влада као и да има сопствене изворе прихода и свој буџет.

Договорено је да и да ће ЗСО бити ослобођена свих дажбина, такси и пореза.

Када је у питању организациона структура Заједнице српских општина, састојала би се из пет органа: Скупштине ЗСО, предсједника и његовог замјеника, Савјета у који би били укључени и представници Српске православне цркве и градоначелници, као и од извршног вијећа ЗСО или Борда који би имао седам чланова, за све области из надлежности.

Ако се изврши притисак на Приштину мало је шанси да се нешто измијени, очекује се договор, каже дописник РТС-а. И приштински медији преносе да ће се ЗСО састојати из тих органа.