latinica  ћирилица
03/07/2015 |  11:07 | Аутор: СРНА

Линта: Након уласка Хрватске у ЕУ, погоршан положај Срба

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је, поводом двије године од уласка Хрватске у ЕУ, да је откад се то десило знатно погоршан положај српске заједнице и порастао "десни екстремизам".
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта сматра да велики дио одговорности за такво стање сноси власт некадашњег предсједника Србије Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској, јер су се активно залагали да ЕУ затвори преговоре са званичним Загребом о поглављу 23 које третира правосуђе и људска права, без претходног рјешавања бројних проблема прогнаних Срба и повратника.

"Власт Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској на челу са Милорадом Пуповцем одбили су почетком 2011. године да подрже петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске у којој је наведено 12 кључних проблема и коју је потписало више од 70.000 оштећених грађана", подсјетио је Линта.

Он је нагласио да су избјегличка удружења тада заузела јасан став да Хрватска апсолутно не заслужује да затвори преговоре о поглављу 23 све док се не пронађе правично и трајно рјешење имовинских и бројних других проблема српских повратника и прогнаних Срба.

"Тадашње руководство Србије и водећи Срби у Хрватској су погрешно и наивно сматрали да ће Хрватска након уласка у ЕУ постати велики савезник Србије и да ће одмах ријешити проблеме својих грађана српске националности", истакао је Линта.

Он је закључио да данашње политичке прилике у Хрватској јасно показују да је политика лажног помирења била погрешна и вођена је преко леђа српске заједнице у Хрватској и прогнаних Срба.