latinica  ћирилица
03/07/2015 |  11:34 | Аутор: РТРС

Звезда у 2014. остварила губитак од 7,7 милиона евра

Фудбалски клуб Црвена звезда остварила је губитак од 7,7 милиона евра у фискалној 2014. години.
Стадион Црвене звезде - Фото: РТРС
Стадион Црвене звездеФото: РТРС

Иако је генерални директор Звезде Звездан Терзић прије неколико недјеља рекао да је клуб смањио дуговања за 10 милиона, завршни рачун показује да је он у ствари порастао, преноси Б92 писање "Спорт-а"

Ова вијест стиже дан након једног од најтежих пораза Звезде у историји, од казахстанског Кајрата у првом колу квалификација за Лигу Европе.

Уочи утакмице је требало да се одржи Скупштина клуба на "Рајку Митићу", али је отказана јер делегати нису били у могућности да присуствују. Иако се нагађало да је разлог то што је на трибини нађена бомба, "Спорт" тврди да је главни разлог управо поменути финансијски губитак из прошле године.

Из Звезде тврде да губитак није реалан и да износи само 2 милиона евра, да се у расходе морало књижити бројне ставке међу којима је, на примјер, приказан губитак од 1,2 милиона евра на курсној разлици, да је због стања и старости стадиона уложено у реновирање.

Опрема у вриједности од 450.000 евра добијена од техничког спонзора "Пума" такође је приказана међу расходима, а као и рачуни за мобилне телефоне, које покрива други спонзор, "Телеком".

Истиче се да је на плате играча дато око 3,8 милиона евра, још два милиона на зараде, накнаде на зараде, путовања, улагања у млађе категорије, да је приход 6,7 милиона евра, али да је већина новца дошла од спонзора, прије свега од Гаспрома, а од продаје играча мање од милион евра.

Као разлог за минус се наводи неиграње у Европи прошлог љета, па клуб није имао приходе од улазница и ТВ права.

За другу половину јула је заказано засједање Скупштине која ће анализирати завршни рачун, у међувремену, "црвено-бијели" ће покушати да се опораве од казахстанског шамара на премијери сезоне.