latinica  ћирилица
03/07/2015 |  11:35 | Аутор: СРНА

Македонија: Заказано суђење лидеру опозиције

Почетак суђења оптуженима за угрожавање уставног поретка и покушај недемократског преузимања власти, међу којима је и лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев, заказан је за 5. август.

Осим Заева за "шпијунажу" у случају "Пуч" оптужени су и бивши шеф македонске тајне полиције Зоран Верушевски и његова супруга Соња, те Ђорђи Лазаревски и Бранко Палифров.

Судским вијећем ће предсједавати Љубинка Башевска, судија с двадесетогодишњим судским искуством, која је према информацији из Основног суда у Скопљу за вођење поступка изабрана електронским путем након што су искључене све судије које су учествовале у оцјењивању оптужног акта и одређивале мјере притвора оптуженима, јавили су скопски медији.

Према оптужници, Заев је тајним материјалима уцјењивао македонског премијера Николу Груевског и тражио од њега да поднесе оставку, као и да буде формирана техничка влада која би затим организовала пријевремене парламентарне изборе.

Заев је, након што је суд потврдио оптужницу, рекао да се неће добровољно јавити на суд и позвао полицију да га ухапси.

Случај "Пуч" додатно је погоршао ионако тешку политичку ситуацију у Македонији.

Десетак дана након што је МУП поднио кривичну пријаву за "Пуч" лидер СДСМ-а почео је да објављује прислушкиване телефонске разговоре премијера Груевског, кога оптужује да је посредством Дирекције за безбједност и контрашпијунажу нелегално прислушкивао више од 20.000 грађана Македоније.