latinica  ћирилица
03/07/2015 |  16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Дјеца с КиМ у Београду: Много се разликује живот овдје и тамо

Српској дјеци на Косову и Метохији ускраћено је много тога а услове у којима живе веома је тешко и описати, каже предсједник општине Клокот Срећко Спасић који је довео малишане из Клокота и Витине да посјете Београд.
Александар Вучић са дјецом - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић са дјецомФото: ТАНЈУГ

 Српској дјеци на Косову и Метохији ускраћено је много тога а услове у којима живе веома је тешко и описати, каже предсједник општине Клокот Срећко Спасић који је довео малишане из Клокота и Витине да посјете Београд.

У изјави Тањугу он је рекао да дјеци ова посјета много значи јер је већина први пут у главном граду Србије.

Влади Србије је захвалио на безграничној подршци Србима на Косову и на свему сто чини да им омогући бољи живот, додао да влада треба да настави да води бригу о српској дјеци и цијелом Косову и Метохији, како би остала на својим огњиштима, а затим поручио: "Биће будућности, издржаћемо све недаће.

Он се посебно захвалио члановима Градског Вијећа Мири Милутиновић, Тањи Поповић и Горану Весићу што су омогућили дјеци да бораве у Београду и да осјете слободу која им недостаје на Косову и Метохији.

Наставница Зорица Маринковић из Основне школе "Марко Рајковић" у Врбовцу у општини Витина рекла је да су те доласком у Београд могли да виде колика је разлика у условима живота.

"Наша дјеца су суочена са ограничењима у многим областима живота. Не могу слободно да се крећу, ограничени су у игри, дружењу. Много се разликује живот дјеце код нас и у централној Србији", рекла Маринковић и додала да су дјеца под великим утиском током посјете и да ће сигурно још дуго причати о томе.

Александар Вучић са дјецом (Фото: ТАНЈУГ)

Малишани из Клокота и Витине одушевљени су главним градом Србије.

Михајло Костић из Витине каже да је њему и његовим вршњацима долазак у Београд значио пуно, јер су многи први пут у главном граду, да им је драго што су упознали премијера, али се пожалио на тешке услове живота на КиМ, јер, како је рекао,не могу слободно да шетају, плаше се да говоре српски...причамо српски језик", пренио је дио тешкоћа са којима се суочавају српска дјеца.

И Андријана Цветковић из Грнчара изразила је задовољство што је имала прилике да види Београд у којем до сада није била, као и Ања Спасић из Клокота, која је казала да је ово прилика да науче нешто о својој земљи.

Стефан Вујић из Врбовца рекао је да је посјета прилика и да грађани у Београду сазнају да и даље има српске дјеце на Косову и Метохији, а посебно је, каже, задовољан што је "имао прилику да види премијера Александра Вучића".

"Ми њега видимо само преко малих екрана и ова прилика да са њим причамо је велика ствар", казао је Вујић.

Српски премијер разговарао је данас са дјецом са Косова и Метохије изразивши задовољство што су дошли у Београд, питао их је шта би жељели још да виде, а велика већина се изјаснила за два највећа стадиона у Београду.

Премијер је зато позвао челнике Црвене Звезде и Партизана и замолио их да дјецу проведу кроз стадионе, а малишанима је предао и поклоне које је лично обезбиједио за њих.