latinica  ћирилица
03/07/2015 |  16:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић очекује подршку Њемачке за отварање поглавља

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас у разговору са новоименованим амбасадором Њемачке у Београду Акселом Дитманом да очекује подршку Њемачке за што скорије отварање преговарачких поглавља.
Аксел Дитман и Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Аксел Дитман и Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић и Дитман констатовали су да су односи двије земље добри, да их карактеришу сарадња на свим пољима, дијалог на високом нивоу и константан тренд унапређења, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У разговору је оцијењено да је политички дијалог посебно интензивиран у протеклих годину дана и да га обиљежавају посјете и редовни сусрети високих званичника Србије и Њемачке, што потврђује и предстојећа посјета канцеларке Ангеле Меркел Србији, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Шеф српске дипломатије захвалио је на подршци Њемачке европском путу Србије и пренио очекивање да ће се она наставити и убудуће, кроз подршку и помоћ Њемачке што скоријем отварању преговарачких поглавља са Европском унијом.

Дачић је истакао да Србија велику пажњу посвећује унапређењу економске сарадње са Њемачком, гдје висина њемачких инвестиција и обим спољнотрговинске размјене пружају разлоге за оптимизам.

Такође, обострано је високо оцијењена међусобна сарадња у оквиру ОЕБС-а.

Амбасадор Њемачке истакао је да поред европских интеграција постоји читав низ значајних области у којима Србија и Њемачка могу да унапређују сарадњу, као што су економија, образовање и наука, размјена међу младима, као и даље интензивирање културне сарадње, наводи се у саопштењу.