latinica  ћирилица
03/07/2015 |  18:14 | Аутор: СРНА

Македонија - Отказан састанак о рјешавању политике кризе

Састанак предсједника четири највеће партије у Македонији о превазилажењу политичке кризе данас неће бити одржан, јер лидери владајућег ВМРО-ДПМНЕ и опозиционог СДСМ-а нису постигли договор о позицијама у прелазној влади.


 
Македонски медији раније су преносили да би опозицији у прелазној влади требало да припадну министарства унутрашњих послова, финансија, рада и социјале и пољопривреде.

Предсједник највеће политичке партије македонских Албанаца Демократске уније за интеграцију Али Ахмети потврдио је да састанак политичких лидера, који је био заказан за данас, неће бити одржан, али није желио да каже да ли је рјешење политичке кризе на помолу и докле су стигли преговори.

За сада није извјесно када ће бити заказан нови састанак, али извори из македонских политичких партија кажу да ће одлука о евентуалном постизању договора бити позната наредних дана, прије посјете замјеника америчког државног секретара Викторије Нуланд 13. јула.

На данашњем састанку, као и на претходних шест, требало је да учествују лидери ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев, Демократске уније за интеграцију Али Ахмети и Демокраске партије Албанаца Мендух Тачи.

Македонску политичку јавност данас је додатно узбуркала изјава Тачија, који је рекао да се, осим изласка из политичке кризе, паралелно разговора о рјешавању спора у вези са именом, што би значило деблокаду евроалантских интеграција.

Тим поводом из владајућег ВМРО-ДПМНЕ су саопштили да у разговорима у којима су учествовали њихови представници до сада није било приједлога за рјешавање проблема са именом.

Македонија се након пријевремених парламентарних избора нашла у дубокој политичкој кризи, која је интензивирана крајем јануара када је Груевски оптужио Заева за покушај државног удара, а лидер опозиције је почео да објављује снимке којима оптужује премијера за криминал и корупцију.