latinica  ћирилица
03/07/2015 |  22:03 | Аутор: СРНА

Мустафа: Могућа већина за формирање специјалног суда

Премијер самопроглашеног Косова Иса Мустафа најавио је да ће Скупштина прије љетне паузе усвојити амандмане на Устав који ће отворити пут за доношење закона о специјалном суду за ратне злочине припадника ОВК.
Скупштина КиМ - Фото: Beta/AP
Скупштина КиМФото: Beta/AP

Мустафа је изјавио да су америчке дипломате дале "пријатељски савјет" да се усвоје измјене Устава, јер би у супротном Косово трпјело велике посљедице.

Представници политиких партија косовских албанаца посљедњих дана, посебно послије сусрета Мустафе у Берлину са њемачким канцеларком Ангелом Меркел, врше притисак на пет посланика из редова владајуће коалиције - Мустафиног Демократског савеза и Демократске партије Хашима Тачија - да подрже уставне амандмане.

Са тих пет гласова била би створена већина од потребних 80 посланика, укључујући и мањинских 12 од 20 посланичких гласова за изгласавање амандамана.

Додатни притисак на посланике да усвоје закон о специјалном суду врши и амерички конгресмен Елиот Енгел који борави у вишедневној посјети Приштини.

Енгел је рекао да ће, уколико сами не формирају овај суд, трпјети велике посљедице, јер САД не могу да спријече Савјет безбедности УН да усвоји приједлог Русије о формирању специјалног суда за ратне злочине.