latinica  ћирилица
03/07/2015 |  22:21 | Аутор: Вечерње новости

Њемачка упозорава: И Србија на мети џихадиста!

Нијемци су обавијестили своје запослене у Србији да избјегавају све велике јавне скупове у земљи. За Исламску државу ратује 300 житеља Косова и 70 из Рашке.

Њемачка амбасада послала је циркуларно електронско писмо фирмама из ове земље које послују у Србији са јасном поруком запосленима: избјегавајте јавне скупове, одлазак у тржне центре и на концерте, сазнају Новости. Саветује им се да избјегавају мјеста на којима је велика концентрација људи.

Према оперативним подацима домаћих и страних служби, локације са много људи могле би да буду мете терористичког напада све док траје Рамазан. Оперативне службе раде све да спријече терористичке нападе, али се они не могу искључити.

Ово упозорење се поклопило са сличном поруком италијанских власти да њихови држављани избјегавају Балкан, као зону у којој се очекују напади.

Како Новости сазнају, осим "дугих цијеви" које чувају важне државне институције, жељезничке и аутобуске станице, полицијске управе, електроенергетске и водоводне објекте, повишен степен безбједности подразумијева и упозорење власницима локала у центру Београда. Како је потврђено из више извора, полицајци су замолили власнике и запослене у бутицима и кафићима у "кругу двојке" да пријаве било шта сумњиво. И у појединим предшколским установама родитељи су обавијештени да њихови малишани неко вријеме неће ићи напоље да се играју из превентивно-безбједносних разлога.

Директор Полиције Србије Милорад Вељовић јуче је изјавио да је Србија, упркос повећаном броју миграната, безбједна и да грађани немају разлога за бригу, јер полиција гарантује безбједност. Навео је д ће српска полиција са колегама из Аустрије, Њемачке и Мађарске формирати базу података свих миграната, како би имала информације о њима.

Са Косова је потврђен одлазак 232 борца на страна ратишта, што КиМ сврстава у врх регрутних центара страних бораца.  Оперативни подаци надлежних служби, међутим, кажу да је са Косова у Сирију и Ирак отишло 300 људи. Томе треба додати и 70 бораца из Рашко-полимске области, од којих су седморица погинули у Сирији. Сви они одржавају везе са својим матичним срединама и оглашавају се преко друштвених мрежа. Они који су се вратили, остали су у контакту с радикалним исламистима, па тиме представљају потенцијалну опасност.

- Неки одлазе на страна ратишта из вјерског фанатизма, а други из материјалних разлога - каже генерал Момир Стојановић, предсједник Скупштинског одобора за контролу служби безбједности.

- Арапско прољеће се претворило у најгору ноћну мору због бруталности коју спроводи Исламска држава. Њене активности су глобална безбједносна пријетња, а Србија је на раскрсници путева - Наводи генерал.

У овом тренутку, према Стојановићевим ријечима, у Србији је између 6.000 и 7.000 миграната и већина их бјежи од ратова и биједе. С обзиром на то да је граница између Сирије и Турске потпуно отворена, није искључено да се међу мигранте нису инфилтрирали и потенцијални терористи. Због тога мјешовити безбједносно-љекарски тимови на терену проводе интезивну безбједносну и здравствену процјену свих придошлица.

- ИД ће покушати да искористи погодно тло Западног Балкана који је и даље нестабилан, у којем су још снажни сепаратистички покрети, гдје се још сања о тзв. Великој Албанији, гдје јачају сепаратистичке тежње у Македонији и све су већи проблеми у функционисању БиХ. Питање је само када ће се и како сепаратистички покрети повезати са идејама и борцима ИД - каже Стојановић. Србија, према његовим речима, хитно мора да ријеши четири ургентна проблема:

- Морамо да формирамо јединствену базу података о потенцијалним терористима, коју сада немамо. Свака служба, МУП, БИА, ВОА и ВБА, имају своју интерну базу. Требало би да донесемо што прије и Стратегију борбе против тероризма, која ће одредити шта су чији задаци. Чека нас и формирање савремено опремљеног јединственог противтерористичког центра. Ако се деси напад, за формирање тог центра биће касно - каже генерал.

Стојановић тврди да је неопходно и законом озваничити обавезу грађана да остављају личне податке када купују СИМ картице. Овако, потенцијални терористи могу да купују на стотине картица, које ће бацати послије сваког позива, па ће бити немогуће ући им у траг.