latinica  ћирилица
04/07/2015 |  07:36 | Аутор: Агенције

Посмртни остаци легендарног Еузебија у Националном Пантеону

Посмртни остаци легендарног Еузебија биће уз највеће почасти премјештени у Национални Пантеон, мјесто гдје почивају најславније личности Португала.
Еузебио (ФОТО: neogaf.com) -
Еузебио (ФОТО: neogaf.com)

Кочија ће вући ковчег са "Црним пантером" – који је умро јануара 2014. у 71. години, улицама Лисабона, око стадиона Бенфике, прије него што стигне у Пантеон преноси агенција АФП.

Влада Португалије је прошле године прогласила тродневну националну жалост поводом смрти једног од њаславнијих португалских синова, од чије је фудбалске вјештине страховала цијела Европа.

Парламентарци су ове године једногласно одлучили да његови остаци буду премјештени и сахрањени на мјесту на којем почивају најважније лицности Португала.

Десетине хиљада људи преплавило је у јануару 2014. улице главног града Португала током сахране Еузебија, првог црног играча који је добио Златну лопту – 1965. године.

Рођен у Мозамбику, бившој португалској колонији, Еузебио је са 19 година прешао у Бенфику, гдје је постао кључни играч са којим је клуб 1962. освојио Куп Европе, постигавши два гола у побједи над Реалом од 5:3.

Изузетно снажан, "пантерске" брзине и савршене фудбалске тенхнике Еузебио је дао подједнако значајан допринос португалској репрезентацији за коју је на 64 утакмице постигао 41 гол.