latinica  ћирилица
08/07/2015 |  06:51 | Аутор: Б92

Ђоковић: Било је напето и фрустрирајуће

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић изјавио је да је меч са Кевином Андерсоном био један од његових најтежих на Вимблдону (6:7, 6:7, 6:1, 6:4, 7:5).
Новак Ђоковић - Фото: AP
Новак ЂоковићФото: AP

"Осим пада у трећем сету, све вријеме је играо изузетно. Ефектно је сервирао, снажно и у високом проценту и било ми је тешко да га читам јер му је исти избачај за све правце сеевиса", каже Новак.

"Уз агресивне ударце са основне линије, тежак је ривал на свакој подлози, нарочито на трави. Два тај брејка, био сам близу да добијем оба, поготово други у којем сам водио 4:0. Направио сам дупле грешке, а он је искористио шансе. Добро је сервирао, ишао на мрежу и користио кратке лопте. Ја сам се повукао јер је он био много агресиван и природно је да сам онда је нешто пасивнији. Али држао сам се, покушавао да на 0-2 у сетовима останем миран и ментално јак. Вјеровао сам у повратак", додао је Ђоковић.

Меч је настављен око 13.30 по локалном времену, а Ђоковић је у петом сету славио са 7:5.

"Било је напето и фрустрирајуће – до тог 11. гема нисам имао никакву шансу на његов сервис, тада је одсервирао двије дупле, а ја сам убацио два добра ритерна са форхенд стране и то је било довољно. Ипак, био сам на 0:30 и када сам сервирао за меч, тако да до посљедњег поена нисам знао хоћу ли побиједити или не", завршио је анализу меча Ђоковић.

У шестом гему петог сета Новак је "експлодирао" послије освојеног поена, а новинаре је занимало коме је викање било упућено.

"То је било на 30:30 у једном од гемова који је можда био и кључан. Избацио сам све из себе, ни на кога, на себе. Гледао сам ка ложи, али сам говорио себи. Емоције су присутне, има успона и падова, а фрустрација је нарочито присутна када је ривал неко ко не даје никакве шансе за брејк. Покушао сам да се мотивишем, јуче нисам показивао много емоција. Некада је добро вриштати и избацити све из себе, тако ја функционишем. Свако је другачији".

Сљедећи Новаков ривал је Марин Чилић, којег је прошле године такође у четвртфиналу побиједио са 3:2 у сетовима. Укупно, Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић данас ће играти за пласман у полуфинале турнира у Вимблдону против Хрвата Марина Чилића. Овај четврфинални дуел неће почети прије 16 часова, пошто ће на централни терен Ђоковић и Чилић изаћи послије меча Ендија Мареја и Васека Поспишила који играју у 14 часова.
У истом термину Роџер Федерер и Жил Симон играју свој дуел на терену један, а послије њих ће снаге одмјерити Стан Вавринка и Ришар Гаске.

"Одиграли смо три густа сета, он се уморио у посљедња два и није толико добро сервирао, а ја сам тада играо одлично. Прошла сезона је била најбоља у његовој каријери, освојио је УС опен. Раније ове године говорио је да жели да се фокусира на траву и на Вимблдон јер мисли да ту има највише шанси, уз УС опен. Пробаћу нешто да промијеним у односу на овај меч, пре свега у позиционирању на ритерну. Надам се да ћу вратити доста лопти у терен јер и Чилић одлично сервира".

Новак је и у Паризу играо три дана узастопно, а на питање како ће му то искуство помоћи, одговорио је:

"Мислим да то није питање искуства, већ тога како ће тијело реаговати и опоравити се. У паризу сам играо два сета са Ендијем и финале дан послије. Сада сам играо један сет и мислим да ћу бити у реду за четвртфинале, пошто нисам потрошио много енергије током турнира. Видјећемо, али вјерујем да ћу се осјећати добро", закључио је Ђоковић.