latinica  ћирилица
08/07/2015 |  08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Основана Војвођанска академија наука, умјетности и културе

Скупштина Војводине у уторак, након вишечасовне расправе, основала је Војвођанску академију наука, умјетности и културе. Ова институција је раније већ била на мети опозиције која је предвођена Српском напредном странком, али и Уставног суда, који је ранији облик академије прогласио неуставним.
Скупштина Војводине - Фото: ТАНЈУГ
Скупштина ВојводинеФото: ТАНЈУГ

Након што је Уставни суд прије двије године оборио одлуку о оснивању Војвођанске академије наука и уметности (ВАНУ), Војводина је остала без кровне институције која би се бавила развојем науке и умјетности. Овај пут тема академије поново је у жижи јавности.

Наиме, пред Скупштином Војводине нашао се приједлог о оснивању Војвођанске академије наука, умјетности и културе (ВАНУК). Сада, међутим, она има форму јавне установе. Како Покрајински секретар за науку Владимир Павлов тврди, овако ће Академија функционисати у складу са прописима.

“Овај нацрт је направљен у складу са одлуком Уставног суда која је укинула ВАНУ. Ми сада оснивамо јавну установу, оснивамо нешто што за шта постоји неколико стотина примјера у Србији“, каже секретар.

Павлов је објаснио да је организација ове институције другачија, да неће бити звања академика, те да ће од седам чланова управног одбора шест именовати покрајина као оснивач, а један ће бити из редова запослених.

Према ранијем саопштењу Покрајинске владе, ВАНУК се оснива "у циљу унапређивања области науке, умјетности и културе на територији покрајине".

У раду ВАНУК-а "стварају се услови за обезбјеђење равноправности, очувања и поштовања различитости култура националних мањина - националних заједница које постоје у Војводини".

У саопштењу је, између осталог, наведено и да "ВАНУК нагласак ставља на проучавање научних, умјетничких и културних питања специфичних за Војводину".

Поново обраћање Уставном суду

Опозиција каже да се и овај пут крши Устав и да се политизује наука. Члан Српске напредне странке Ђорђе Милићевић најавио је обраћање Уставном суду.

“То је у основи политички пројекат Покрајинске владе, и на овај начин покушавају заобићи Устав и законе. Ова одлука ће бити предмет оцјењивања Уставног суда“, рекао је Милићевић.

Књижевник Перо Зубац из коалиције на челу са Демократском странком у скупштинској расправи нагласио је како прије "није био заговорник тезе оснивања ВАНУ".

"Али памтим када је 1979. године речено да је то велики дан за Војводину, Србију и цијелу нашу земљу. Мислим да треба да чувамо успомену, па макар и без назива академика за чланове будуће ВАНУК. Чини ми се да у свим овим мукама око наше академије, мислим да постоје двије ствари које највише сметају, то су академија и војвођански“, рекао је он.

Политиколог Душко Радосављевић каже за Радио Слободна Европа да је оснивање нове академије као јавне установе заправо покушај сачувања смањених ингеренција покрајине у овим секторима.

“У овоме видим један мало невјешт покушај Покрајинске владе да се очува љуштура ВАНУ, а од опозиције, а посебно до Српске напренде странке, као стожера опозиције, очекујем да се већ једном каже шта Војводина смије да ради а не само оно што, према њима, не смије“, каже он.

Поводом реоснивања војвођанске академије огласила се и Српска академија наука и умјетности. САНУ је оцјенила да је ријеч о политичкој игри.

Прва Војвођанска академија наука и умјетности основана је крајем седамдесетих година, па је укинута почетком деведесетих. Поново је основана 2003. године. Након доношења новог Устава 2006. године, војвођанска академија је према одлуци Уставног суда угашена.