latinica  ћирилица
08/07/2015 |  08:51 | Аутор: СРНА

Рудари и пензионери иду пред федералну владу?

Синдикат рудара Федерације БиХ /ФБиХ/ организоваће 20. јула мирне протесте пред зградом федералне владе због тешког стања у рудницима у ФБиХ, најавио је предсједник овог синдиката Синан Хусић.

Он каже да су рудари протеклих седмица водили разговоре са властима о рјешавању нагомиланих проблема, тражећи улагање у модернизацију рудника, тако што би се дио новца за те намјене издвајао из цијене електричне енргије, а други дио би био усмјерен ка Фонду за пензијско осигурање, али договор о томе није постигнут.

"Протест је посљедње упозорење властима на стање у које су доведени рудари и рудници у ФБиХ. Ми смо федералној влади понудили ову опцију како да се изађе из тешке кризе у коју су запали рудници али, нажалост, Влада то не прихвата", рекао је Хусић за "Дневни аваз".

Он је истакао да је у ФБиХ на видику "експлозија рударског бунта".

"Рудари не траже новац за плате ни за друга давања, траже да се побољшају њихови услови рада, да их из јама и са копова не би мртве извлачили", поручио је Хусић.

Предсједник Савеза пензионера ФБиХ Мехмедалија Рапа истиче да је Влади ФБиХ дат рок до 18. августа да испуни захтјеве федералних пензионера који се односе на санацију Фонда за пензијско осигурање, повећање пензија за пет одсто од 1. јануара сљедеће године, усвајање закона о пензијско-инвалидском осигурању, као и измјену Закона о порезима с циљем ослобађања пензионерских удружења од обавезе плаћања пореских намета.

"То су наши минимални захтјеви и ако нам Влада ФБиХ не да гаранције за њихово испуњење, свих у пакету, онда су протести неминовни", рекао је Рапа.

Најнижа пензија у ФБиХ је 326 КМ, загарантована је 434, а највећа пензија износи 2.174 КМ.