latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:47 | Аутор: СРНА

Ухапшен савјетник БиХ Амбасаде у Паризу

Конзул савјетник у Министарству иностраних послова БиХ, запослен у Амбасади БиХ у Паризу, ухапшен је у Сарајеву због сумње да је починио више кривичних дјела.
Акција СИПА-е "ЦД" - Фото: Screenshot
Акција СИПА-е "ЦД"Фото: Screenshot

Тужилаштво БиХ истрагом је утврдило да је лице, запослено у дипломатско-конзуларном представништву БиХ у Паризу, учествовало у незаконитим активностима које се односе на издавање докумената и омогућавање путовања и боравка већем броју лица, углавном ромске националности, са подручја БиХ, ради чињења кривичних дјела у Француској.

Хапшење је обављено по налогу главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића у оквиру рада у предмету кодног назива "ЦД", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ово лице ухапшено је због сумње да је, обављајући конзуларне послове при Амбасади БиХ у Паризу, учестовало у извршењу више кривичних дјела на начин да је члановима организоване криминалне групе незаконито издавало путне листове за жртве трговине људима и за те услуге наплаћивало између 500 и 1.200 евра, наводе из Агенције за истраге и заштиту БиХ .

Хапшење су обавили припадници Сипе. Ово лице ће након криминалистичке обраде у просторијама Сипе бити предато Тужилаштву БиХ уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима.

Ове активности су наставак рада у предмету кодног назива "ЦД", који спроводи заједнички истражни тим из БиХ и Француске, а односи се на кривична дјела организованог криминала и трговине људима.

У оквиру акције "ЦД", која је почела 23. јуна, слободе је лишено 10 лица због сумње да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са трговином људима у сврху радне експлоатације, прање новца, кријумчарење људи, давања дара и других облика користи...

Поступајући тужилац Посебног одјељења за организовани криминал Диана Кајмаковић у сталном је контакту са тимом који води истрагу, а остварена је значајна сарадња са Сипом и Министарством иностраних послова БиХ.

Ову акцију заједно спроводе тужилаштва БиХ и Француске.