latinica  ћирилица
08/07/2015 |  16:57 | Аутор: ТАНЈУГ

САНУ: Одлука о формирању ВАНУК политички мотивисана

Одлука о формирању ВАНУК, донесена у занимљивом тренутку и са још занимљивијим правним образложењем, увјерила нас је да се ради о упорном и припремљеном политичком настојању које ће имати за резултат релативизацију или чак разбијање јединственог научног, умјетничког и културног простора, упозорила је Српска академија наука и умјетности.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

Упознати са одлуком путем штампе, наставићемо да кратковидој политици као алтернативу нудимо озбиљан, отворен и аргументован дијалог сходно законски дефинисаној улози, наводи се у саопштењу САНУ.

Како је оцијењено, јавност треба да буде свјесна да су донесене одлуке сувише озбиљне да би се препустиле само политичарима.

Скупштина Војводине усвојила је јуче одлуку о оснивању Јавне установе Војвођанска академија наука, умјетности и културе (ВАНУК) која ће се бавити, како је навео предлагач, унапређивањем тих области на територији покрајине.

Подршку том приједлогу Покрајинске владе дало је 58 посланика, њих 14 је било против а осам посланика није гласало.

Радом ВАНУК-а биће створени услови за "обезбјеђење равноправности, очување и поштовање различитости култура националних мањина - националних заједница које постоје у Војводини", навео је предлагач одлуке.

Покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов рекао је да је приједлог о оснивању ВАНУК урађен у складу са одлуком Уставног суда Србије из 2012. године, послије укидања дотадашњих ингеренција Војвођанске академије наука и уметности - ВАНУ.

Павлов је истакао да се ВАНУК оснива као јавна установа, у складу са Уставом, одговарајућим законима и Статутом АП Војводине.