latinica  ћирилица
08/07/2015 |  18:25 | Аутор: Б92

Уздржани: Нацрт резолуције не доприноси помирењу

Амбасадори земаља чланица СБ УН који су били уздржани приликом гласања о резолуцији о Сребреници наводе да тај документ никако не доприноси помирењу.
Савјет безбједности УН - Фото: Getty Images
Савјет безбједности УНФото: Getty Images

Међу уздржанима била је и Кина, чији амбасадор је још јуче затражио да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези с резолуцијом, док је амбасадор Венецуеле истакао да се његова земља уздржала од гласања сматрајући да текст резолуције није био избалансиран.

Како се наводи, "текст приписује одговорност само једној страни за злочин у Сребреници".

"Не може се кривица приписати једном народу, јер злочин су починиле групе екстремиста", поручио је он.

Дипломатски представник Венецуеле при УН је примјетио да нацрт резолуције није имао подршку ни у региону, због чега његова земља, како је рекао, вјерује да не би допринијела помирењу већ би довела до даљих подјела у БиХ.

"Уједињене нације треба да раде на јачању сарадње у региону и на помирењу свих страна", закључио је представник Венецуеле.

Амбасадор Анголе је рекао да се уздржао од гласања јер се не слаже са текстом нацрта резолуције, јер није узето у обзир на исти начин више хиљаде жртава масакара на цијелој територији Босне и Херцеговине.

Ангола је, како је рекао, очекивала текст који би регион приближио помирењу а предложени текст никако не би помогао "текућем, крхком процесу помирења", већ би имао негативан утицај на напоре политичара региона у циљу јачања сарадње.

Ангола је, такође, додао је, очекивала да финални нацрт резолуције осликава компромис свих чланица Савјета безбједности УН, али се у њему нису препознале све земље чланице.

За амбасадора Нигерије неспорно је да свијет не смије заборавити жртве масакра у Сребеници, његова земља подржава да 11. јул буде успостављен као Међународни дан сјећања на жртве, али је грађанима региона поручио да оставе прошлост и окрену се будућности.

Подсјетио је такође да је у Нигерији борба против некажњивости злочина национални приоритет и заложио се за јачање глобалних акција на том плану.